Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bio-industrie

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 564 woorden
  • 16 februari 2009
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
16 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De bio-industrie: dierenmishandeling!

In de winkel ziet het er allemaal zo onschuldig uit. Verpakte stukjes vlees in alle soorten netjes gesneden en keurig voor je neergelegd. Maar in de werkelijkheid is het niet zo onschuldig. De manier waarop er met die dieren is omgegaan is echt verschrikkelijk. En het is ook nog slecht voor het milieu doordat er een gigantisch mestoverschot ontstaat. Ik vind dat we de dieren niet zo mogen behandelen dieren worden gezien als een bron van inkomsten maar de manier waarop ze worden behandeld is verschrikkelijk.

Een logisch voor argument is dat het de goedkoopste manier van dieren fokken is voor het produceren van vlees ook al worden de dieren slecht behandeld. Er is gewoon te weinig geld om de dieren grotere hokken te geven, of hen los te laten lopen. Want het is natuurlijk goedkoper om twintig varkens in een hok te stoppen dan twee, daardoor heeft de boer natuurlijk meer kosten. Maar als consumenten in de winkel twee bakjes met hetzelfde vlees zien staan, en het ene bakje kost 1 euro met vlees en een bakje van 2 euro met biologisch vlees dan zullen de consumenten waarschijnlijk allemaal voor het goedkoopste vlees gaan. Toch is uit een onderzoek van Wakker Dier gebleken dat 86% van de consumenten bereid is om meer geld te betalen voor een diervriendelijk stukje vlees.


Bio-industrie heeft vooral negatieve gevolgen zoals alle ziektes die ontstaan. Doordat de dieren zo dicht op elkaar leven verspreiden ziektes zich snel. Als meerdere boeren bij elkaar wonen verspreiden sommige virussen zich over een groot gebied. Veel boeren spuiten de besmette dieren in met antibiotica, omdat ze de dieren natuurlijk niet kwijt willen maar. Maar veel van die ziektes zijn nauwelijks te bestrijden. Door een epidemie raken veel boeren een groot aantal dieren kwijt. Verschillende bekende ziektes zijn: de gekke koeienziekte ook wel BSE genoemd, MKZ en de Varkenspest.

Daarnaast worden bij de dieren snavels afgebrand en tanden en staarten afgeknipt. En de dieren worden gelijk aan producten gesteld. Eerst worden de dieren vetgemest met krachtvoer en groeihormonen, en daarna afgevoerd en afgemaakt. Door alle rotzooi die door het voer van de dieren word gedaan om ze meer vlees, eieren of melk te laten produceren worden de producten ongezond. De groeihormonen zorgen er ook voor dat de Europeanen zo onnatuurlijk lang worden.

Tenslotte verslechterd de milieu door de bio-industrie. Want alle dieren zorgen voor een gigantisch mestoverschot. Normaal is mest van dieren nuttig, maar de mest wordt gebruikt om de grond vruchtbaar te houden. Als er te grote hoeveelheden mest op het land worden aangebracht kun je het vergiftiging noemen. Het mestoverschot is een oorzaak van verzuring van het milieu. Ammoniak in die mest verdampt en komt later als zure regen in de bodem terecht. Hierdoor wordt de grond ernstig vervuild.

Kortom de bio-industrie zorgt voor nadelen in het milieu door het mestoverschot, de dieren worden slecht behandeld en door de ziektes kunnen zich makkelijk verspreiden. Op lange termijn heeft het ernstige gevolgen voor de mensen, de dieren en het milieu. Ook al is het snel, neemt het weinig ruimte in beslag en is het goed voor de economie. Toch moet er gewoon een diervriendelijkere manier worden gevonden voor het produceren van veeteeltproducten. We mogen geen dieren gebruiken alsof het producten zijn. Er moet snel een nieuwe oplossing worden gevonden voor dit probleem want dieren verdienen het niet om zo behandeld te worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.