Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Sport moet gestimuleerd worden op scholen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 484 woorden
  • 3 februari 2009
  • 83 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
83 keer beoordeeld

Als je om je heen kijkt zie je erg veel volwassenen en kinderen met overgewicht. Dit is het gevolg van veel frisdrank consumptie, vet eten en weinig sporten. Veel mensen sporten niet, gewoon omdat ze dit niet gewend
zijn. Als de basisscholen sporten gaan stimuleren dan krijgen die mensen wél de gewoonte om te gaan sporten en zal er minder overgewicht in Nederland zijn.

Op jonge leeftijd kunnen kinderen potentiële vetcellen aanmaken. Dit zijn cellen waarin nu nog geen vet opgeslagen zit, maar waar later makkelijker vet in komt. Hierdoor worden kinderen die op jonge leeftijd niet sporten later eerder dik. En zullen ze op latere leeftijd meer moeite hebben om op een gezond gewicht te blijven. Deze potentiële vetcellen kun je voorkomen door voor je 12e gezond te eten en genoeg te sporten.

Als kinderen van huis uit dan niet meekrijgen (genoeg) te sporten, dan krijgen ze daar op school in ieder geval wel de kans voor. Want vaak nemen kinderen de gewoontes van hun ouders grotendeels over. Als deze dus niet

sporten en dit ook niet stimuleren, zullen de kinderen waarschijnlijk nu en later in het leven ook niet gaan sporten.

Ook kan weinig tot geen sport leiden tot (ernstig) overgewicht. Overgewicht wordt een steeds groter probleem in de wereld. In Nederland bijvoorbeeld is bijna 50% van de volwassenen te zwaar. En bij kinderen (onder 12 jaar) ligt dit ook al tegen de 20% aan. Om van je overgewicht af te komen moet je uiteraard minder eten, maar ook meer lichaamsbeweging is heel erg
belangrijk. Als dit dan voor het kind op school gestimuleerd wordt, krijgt het dus minder last van overgewicht. En zoals ik al eerder zei, kinderen die te dik zijn blijven vaak hun hele leven last hebben van overgewicht.

Daarbij komt dat door (meer) te sporten je je beter kunt concentreren op je schoolwerk. Dit maakt de sfeer in de klas aangenamer, voor zowel de docent als de leerling. En het kan de resultaten van leerlingen verbeteren.

Daarentegen zeggen sommige scholen sport niet te willen stimuleren omdat het te veel geld zou kosten. Dit zou, op de lange termijn, vrij gemakkelijk verholpen kunnen worden. Veel scholen krijgen geld van de overheid. Als alle scholen sport dan gaan stimuleren komt er minder overgewicht in Nederland, hierdoor worden de ziekenhuiskosten gedrukt (minder hart- en bloedvatklachten bijvoorbeeld). Daardoor hoeft de overheid minder geld aan de zorg uit te besteden en kunnen ze meer geld in de scholen steken.

Daarom denk ik dus dat sporten vooral veel gestimuleerd moet worden op
School, aangezien overgewicht een probleem is dat aangepakt moet worden. En dit kan goed gedaan worden door sporten op school te stimuleren. Ook wordt het voor kinderen een gewoonte om te sporten, waardoor ze later in hun leven waarschijnlijk ook meer gaan sporten. Het stimuleren van sport kan bijvoorbeeld door extra gymlessen te geven, maar ook door gratis of goedkopere lessen op sportclubs aan te bieden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.