debat dierproeven

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas aso | 423 woorden
  • 11 juli 2007
  • 129 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
129 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dierproeven
Velen zijn automatisch tegen proeven op dieren. Ze vinden het niet verantwoord dat dieren moeten lijden of sterven voor de wetenschap. Maar wanneer je dit zegt, denk dan toch eerst even goed na.

-Ten eerste zijn dierproeven absoluut noodzakelijk. We hebben al heel veel medicijnen en vaccins aan dierproeven te danken. Neem nu bijvoorbeeld insuline. Insuline is een medicijn die het suikergehalte op peil houdt. Hierdoor kun je met suikerziekte tegenwoordig oud worden. Andere voorbeelden van ziektes zijn cholera, difterie en tetanus. Ieder van jullie is zeker ingeënt tegen deze ziektes. Vroeger kon je hieraan sterven. Er zijn nu ook iedere dag succesvolle hartoperaties en kanker wordt steeds beter behandelbaar. En dit alles en nog veel meer hebben we dus te danken aan dieroperaties. Zo kunnen ook vele ziekten van dieren genezen worden.
-Ten tweede hebben proefdieren steeds een beter en beter leven omdat de proeven op de dieren steeds meer geregeld worden. Om dierproeven te mogen uitvoeren, heb je een vergunning nodig. Een vergunning houdt in dat de dieren een goede verzorging moeten krijgen en van het moment dat de dieren ook maar een beetje pijn lijden, krijgen ze verdovingsmiddelen toegediend, waardoor ze helemaal geen pijn hebben. -Nog een ander argument is dat proeven steeds meer worden toegepast op ongewervelde dieren of insecten. Deze dieren voelen weinig tot geen pijn van de testen. En in 2005 waren bijna 70 procent van alle dierproeven uitgevoerd op ratten en muizen. En zeg nu zelf: er zijn al zoveel ratten en muizen op de wereld. Ze worden als vieze beesten en ongedierte beschouwd. Wat kun je er dan op tegen hebben als we door deze dieren medicijnen kunnen uitvinden en zo mensenlevens redden?

- Mensen die daar anders over denken vinden het zielig voor de dieren dat ze in kleine hokjes zitten en aan de proeven dood gaan. Ik vind het schijnheilig dat mensen die vlees eten zeggen dat ze tegen de dierproeven zijn. Want waar die lekkere biefstukjes vandaag komen, worden dieren veel slechter behandeld dan proefdieren. En als je tegen de dierproeven bent, zou je eigenlijk geen medicijnen moeten gebruiken die op dieren getest zijn. Maar wat zou je doen als je te horen krijgt dat je bijvoorbeeld suikerziekte hebt? Dan zou je het toch ook niet laten om insuline te gebruiken omdat daar dierproeven voor nodig waren?

Dus, als we willen dat er ooit een middel tegen aids of kanker zal bestaan, dan moeten we dit wel met dierproeven doen. En ook omdat de wetenschap vooruit moet gaan, mogen dierproeven niet verboden worden!

REACTIES

E.

E.

Beste ik vind het echt mooi. Ik heb een vraag voor school moet ik een debat voeren maar ik weet geen argumenten. Ik ben een vertegenwoordiger van ouders die op een medicijn tegen een zeldzame ziekte wacht dat zonder dierenproeven niet kan goed gekeurd worden. En de stelling is dierenproeven zouden volledig moeten worden afgeschaft.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.