Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Reclame beïnvloedt consumenten wel

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 516 woorden
  • 19 juni 2006
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
"Reclame beinvloed wel consumenten" Ik heb de stelling 'Reclame beïnvloed wel consumenten' gekozen, omdat dat me het leukste onderwerp krijgt wat met TV te maken heeft. Korte inleiding: Reclame maken is al heel oud. De Grieken, Egyptenaren, Romeinen, etc. deden het ook al, maar vooral in de vorm van uithangborden en aanprijzingen roepen. Pas vanaf de 18e eeuw werd reclame maken commercieel. De bedoeling was toen alleen maar zoveel mogelijk klanten trekken. In 1983 werd er in de bioscoop een test gedaan. In de film dronk iemand een blikje cola; het effect was dat mensen die cola gingen kopen zonder dat ze zelf wisten waarom. Toen de tv opkwam, kwamen de reclamespotjes. Die werden toen al irritant gevonden, en dat is nu nog steeds zo. De argumenten Tegen: Reclame irriteert - Mensen vinden reclame vaak niet op niveau, te lang duren, een niet welkome onderbreking in hun programma, te vaak herhaald, of schokkend; beledigend voor een bepaalde groep mensen. Zo was er een reclame over een blinde man die naast een jongetje met een knetterijsje stond, en dacht dat het licht op groen ging maar dat was het ijsje. Dit vonden mensen schokkend, en zo had het een averechts effect op de verkoop. Dat reclame irriteert kun je zien aan dit volgende tekstje: 1. reclame voor wasmiddelen
2. reclame in het algemeen

3. tv- reclame
4. gedrag van volwassenen
5. vuil op straat
6. vernielzucht
7. gedrag van kinderen
8. lawaai/ geluidshinder
9. gedrag in het verkeer
10. roddelen
Al word je hier niet door gepushed om het product te kopen; je onthoud wel de naam van het product/ de producent. Zo is een belangrijk doel van de reclamemaker toch gehaald. Reclames worden vaak niet eens gezien - Als de reclame komt, zappen de meeste mensen door of gaan ze even iets te eten halen, naar de wc, enz. De argumenten Voor: Reclame beïnvloed het onderbewustzijn - Het is bewezen dat reclame het onderbewustzijn beïnvloed, bijvoorbeeld als iemand in een film of serie een blikje cola drinkt, gaan veel mensen het kopen, zonder dat ze weten waarom. Ook reclame langs een voetbalveld beïnvloed je op die manier. Naamsbekendheid - Als je een reclame ziet word je je ervan bewust dat dit merk bestaat, en herken je het in een winkel. Ook herken je een product, of wist je niet dat je het bestond, en is dat net wat je nodig hebt. Psychologisch - Ook is het moeilijk niet aan reclame toe te geven. De tv-reclames tegenwoordig zijn gemaakt op een basis dat je iets nodig hebt om gelukkig te kunnen leven, of dat je succesvol word door dat ene product te kopen. Reclame nodig voor de omroepen - Reclame is voor de commerciële omroepen, die geen steun van de overheid krijgen, veruit de grootste bron van inkomsten. Zonder de inkomsten van de reclame zouden de commerciële omroepen waarschijnlijk failliet gaan. Conclusie: Reclame op televisie helpt dus wel, je wordt er door beïnvloed, of je de reclame zelf nou irritant vind of niet, de merknaam blijft toch in je hoofd zitten, en dat is een van de bedoelingen van de fabrikant.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.