Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Rookverbod horeca

Nederlands

Betoog

Rookverbod

6.8 / 10
5e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1730 woorden
  • 38100 keer
    91 deze maand
  • 19 maart 2006
Een man van 75 jaar komt bijna dagelijks in het café tegenover zijn huis. Hij gaat er heen om even gezellig te praten met wat mensen of de barman. Ook rookt de man, zijn haar is wit en zijn pony is helemaal geel uitgeslagen van de nicotine net als zijn vingers. Thuis rookt hij niet want dat vindt zijn vrouw niet prettig en daarom gaat hij naar het café. De barman vraagt wat hij er van vind als het café rookvrij wordt. De man kijkt de barman aan en zegt belachelijk. Waar moet ik dan mijn sigaretje roken? Moet ik altijd maar buiten gaan staan? De barman zegt: nou het zit er wel aan te komen, ze willen alle horecabedrijven rookvrij maken. De man zegt het wordt ook steeds gekker in dit land. Eerst al op de werkplek en nu ook de hele horeca. Over een aantal jaar is het natuurlijk de bedoeling dat er helemaal niet meer wordt gerookt. Zo ziet het er in ieder geval wel naar uit als het zo gaat. De man vindt dat je zelf moet weten of je rookt of niet, je bent toch immers baas over je eigen lijf? Ik ben het met deze man eens, ik vind het verbod te ver gaan. Zo krijgt de overheid het in de hand dat over een aantal jaar niemand meer rookt. En je moet toch zelf weten wat je doet of niet.

Sinds 2002 zijn er veel punten gewijzigd in de Tabakswet. In 2002 mogen er in overheidsgebouwen geen tabaksartikelen meer worden verkocht. Vanaf 2003 is het verboden om kleine verpakkingen met minder dan 19 stuks te verkopen, ook is tabaksreclame verboden en geldt een reclameverbod voor kranten en tijdschriften. Sponsoring van evenementen door de tabaksindustrie is verboden, tabaksartikelen mogen niet langer gratis worden versterkt bijv. als promotie. Sinds 2004 zijn werkgevers verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers geen hinder of overlast van roken ondervinden. Dus verboden te roken op de werkplek. En nu gaan sinds een paar maanden ook nog de geruchten om het roken in de horeca te verbieden. Ze kunnen beter zeggen wat nog wel mag! De meeste mensen roken voor de gezelligheid in discotheken en cafés maar zoals het er naar uit ziet moeten ze voortaan buiten gaan staan om te roken. Belachelijk toch? Ik vind van wel. Zelf rook ik niet, maar ik vind het plan om het roken in de horeca te verbieden niet kunnen.

Ten eerste zou het rookverbod tot een verlies van banen leiden. Als het rookverbod wordt goedgekeurd denkt men dat er heel veel mensen niet meer naar openbare gelegenheden zoals cafés en discotheken gaan omdat er dan niet meer gerookt mag worden. Het is toch ook niks om buiten te gaan roken. In discotheken blijft het dan een heen en weer geloop. En als er steeds minder mensen komen gaat de omzet ook omlaag en kan de eigenaar van het bedrijf het niet meer opbrengen. Doordat er bedrijven failliet gaan zullen er ook veel banen verloren gaan. In een persbericht laat Koninklijk Horeca Nederland weten dat het rookverbod tot het verlies van zeker 50.000 banen zal leiden in cafés en discotheken door een omzetverlies van ongeveer 1,3 miljard euro. De directeur van Koninklijk Horeca Nederland vreest dat horecabezoekers in de grensstreek naar Duitsland zullen gaan omdat daar geen rookverbod geldt.

Ten tweede zijn er ook hele goede afzuigingen voor in de horeca, die de rook voor het grootste gedeelte wegzuigen. De Tweede Kamer kreeg een aantal weken geleden uitleg over de jongste ventilatietechnieken waarmee 90% van de tabaksrook uit de lucht kan worden gefilterd. De horeca vindt deze ventilatie een betere optie dan het roken helemaal te verbieden. En daar ben ik het zelf helemaal mee eens. Je moet niet meteen alles gaan verbieden als er ook nog andere oplossingen zijn.

Ten derde is er uit een aantal onderzoeken in andere landen gebleken dat het aantal rokers niet afneemt wanneer het rookverbod er is. Rokers zullen dan toch stiekem een sigaretje blijven roken. Een rookverbod leidt niet tot een daling van het aantal mensen dat rookt. Het leidt tot roken op andere plaatsen. En als men gescheiden rook ruimtes zouden maken denken velen dat het probleem opgelost zou zijn, maar dat is niet zo. De rook beperkt zich niet alleen tot die ruimte, maar verspreidt zich over de hele zaal. En het is momenteel ook zo dat de rokers zich niet afzonderen in de rokersafdeling. Meestal gaat het volledige gezelschap van de roker mee naar die ruimte.

Ten vierde veel mensen in Nederland zijn verslaafd aan roken. Men rookt met name voor de gezelligheid, wij zijn dan ook gezelligheidsdieren.
Het gaat om gezellig in een discotheek met mensen praten, dansen en dan past een sigaret daar voor sommigen goed bij. Het gezellig samenzijn blijkt in onze cultuur boven de eigen gezondheid te staan. In cafés word je met ongeloof bekeken wanneer je iemand vraagt om niet te roken. Als je niet tegen rook kunt, dan moet je maar niet komen, dat wordt vaak gezegd. Thuis kun je nog vragen of een roker ‘alstublieft niet wil roken’. Maar in een café wordt deze vraag niet gewaardeerd. Het vindt voorlopig nog genoeg rokerige cafés. Ze zeggen dan ook dat de enige oplossing is tabaksrook uit de horeca te weren. Maar waar blijft de gezelligheid dan?

Ten vijfde je kiest er toch echt zelf voor om in de horeca te werken en weet je de gevolgen van de hoeveelheid rook. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid vindt dat het personeel in cafés en restaurants evengoed last heeft van de rook van anderen. De horecabazen reageerden hier woedend op. Ik ben het met de horecabazen eens, ik vind dat mensen er zelf voor kiezen om in de horeca te werken. En dan weet je wat je te wachten staat. Je kunt de horecamedewerkers niet vergelijken met kantoormedewerkers. Horeca is gezelligheid en drinken en roken. Aangezien roken en horeca vooral cafés dan voorlopig nog door velen onlosmakelijk verbonden worden beschouwd, betekent dit ook dat een baan in de horeca gelijk staat aan een blootstelling aan tabaksrook. Die blootstelling varieert van zaak tot zaak, maar vooral in bars en cafés is de rookintensiteit sterk. De horecawerknemer heeft trouwens geen wettelijke poot om op te staan. Problemen met tabaksrook worden doorgaan afgewimpeld met de dooddoener ’dat dit nu eenmaal bij de baan hoort’.

Ook krijgt de overheid wel een grote invloed wanneer men het roken in de horeca gaat verbieden. Want het roken wordt steeds meer belemmerd, eerst niet roken op werkplek nu ook nog roken verbieden in de horeca. En straks over een aantal jaar zal de overheid doordraven en zal het roken helemaal verboden worden. Zo’n maatregel zit er wel aan te komen, doordat de overheid vindt dat er nog teveel word gerookt. Ik vind zelf dat de overheid niet het recht heeft om voor mensen te bepalen of ze roken of niet.

Hoe kijken andere landen tegen het verbod aan?
In Italië, Ierland, Malta, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden is al een rookverbod in de horeca en op de werkplek.
In België gaat het verbod vanaf 2007 in, en in Nederland is het de bedoeling dat we vanaf 2009 niet meer roken in de horeca.
Ook in een aantal Amerikaanse steden zoals New York, Los Angeles, San Francisco en Boston is er een rookverbod in de horeca.

Het heeft vooral in Ierland al problemen opgebracht, meer dan 200 pubs in Ierland hebben de deuren moeten sluiten wegens het sinds vorig jaar maart geldende rookverbod. De gasten bleven weg omdat ze geen sigaret mochten opsteken, zo klaagde een organisatie van Ierse pubeigenaren. De gemiddelde omzet in Ierse kroeg liep met 10 tot 15 procent terug en er gingen 7500 banen verloren.

Maar roken is en blijft natuurlijk altijd nog slecht voor je gezondheid. Het verhoogt de kans op longkanker, hart – en vaatziekten, borstkanker, kanker aan de luchtwegen en onvruchtbaarheid. Ook vermindert rook de capaciteit van je bloed om zuurstof op te nemen waardoor je conditie achteruit gaat. Dit komt omdat er een stof in tabaksrook zich beter aan je rode bloedlichaampjes hecht dan. Ook heeft het roken nadeel voor je omgeving, voor mensen die niet roken, zij ademen de rook in en hebben een verhoogd risico op longkanker. Dat gebeurt dus vaak in discotheken, als gezellig naast iemand staat te praten die rookt. Adem je die rook in en heb je zelf kans op longkanker. Op deze manier zou het beter zijn dat rokers niet in de horeca roken, omdat andere mensen er longkanker van kunnen krijgen. Roken is gewoon een aanslag op je lichaam.

Ook moet eigenlijk iedereen gelijk behandeld worden. Dus als het rookverbod er wel zou komen is het dus zo dat nergens op de werkplek meer gerookt mag worden. En is het overal in het land hetzelfde. En maakt men geen onderscheid tussen horeca en andere bedrijven. Maar er zullen dan wel rookruimtes moeten komen want je kunt moeilijk verwachten dat medewerkers buiten gaan staan roken. En rookruimtes gaan weer ten koste van het gemeenschapsgeld en ze vergen veel extra ruimte. En dat gaat ook veel geld kosten. Waardoor het misschien toch beter is om het rookverbod niet in te voeren.

Kortom ik vind dat het roken in de horeca niet verboden moet worden, omdat de omzet teveel daalt waardoor er veel banen verloren zullen gaan. Dit is zeer ongunstig voor de economie. Ook neemt de gezelligheid in cafes en discotheken af. Het rookverbod in de horeca zal niet leiden tot een daling van de rokers, maar zal leiden tot roken op andere plaatsen. Er zijn afzuigingen die de rook voor het grootste gedeelte wegzuigt. Ze vinden dat de horecamedewerkers ook recht hebben op een rookvrije werkplek, ik vind dat je er zelf voor hebt gekozen om in de horeca te werken dus je weet de gevolgen ervan. Waarom zou je nu wel een rookvrije werkplek willen hebben? Maar rokers kunnen ook andere mensen longkanker bezorgen. Misschien is het dan beter om te zeggen dat een paar zalen in de discotheek rookvrij zijn en de andere niet. Dan kunnen de mensen zelf kiezen wat ze zelf willen. Gezellig bij de rokers staan of niet. Maar alle mensen moeten gelijk behandeld worden. En er zullen rookruimtes moeten komen dat extra geld kost. Dus is het beter dat er geen rookverbod komt, dit leidt tot een economisch tekort.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1627

reacties

dankje! veel aangehad voor mn nederlandse betoog!
door Laura (reageren) op 17 mei 2011 om 12:57
dankjewel voor je betoog. ik kreeg er een tien voor. X
door nuub (reageren) op 31 mei 2011 om 13:47
dankjwel voor je betoog
door Pieter (reageren) op 31 mei 2011 om 13:49
Thanks! heb echt veel aan dit betoog gehad!
door Kirsten Vork (reageren) op 23 juni 2011 om 11:22
ai thx, moest morgen af zijn dus kon dit wel gebruiken, echt goed
door henk (reageren) op 19 september 2011 om 11:24

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer