Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Huiswerkvrije school

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 1082 woorden
  • 18 juni 2005
  • 306 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
306 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De huiswerkvrije school

Wat is een huiswerkvrije school precies?

Ten 1e wil ik even duidelijk maken dat het begrip huiswerkvrije school niet wil zeggen dat er helemaal geen huiswerk gemaakt hoeft te worden. Huiswerkvrij betekent alleen dat er thuis geen huiswerk meer gemaakt hoeft te worden. De leerlingen zitten wel elke dag +/- 2 uur langer op school om de vereiste stof toch te maken en te leren, alleen dan onder begeleiding van enkele docenten.
Dit systeem wordt op sommige scholen ingevoerd zodat leerlingen:

- daadwerkelijk hun huiswerk maken
- de stof beter begrijpen en daardoor dus ook betere resultaten boeken
- een betere aansluiting op de basisschool hebben
- gemotiveerder zijn
- meer contact met de docenten hebben
- eindelijk verlost zijn van die zware rugtassen

Ik heb mij de afgelopen weken over dit onderwerp gedocumenteerd en ben tot de volgende stelling gekomen: Ik ben tegen een huiswerkvrije school.

En wel om de volgende redenen:

1) Leerlingen gaan juist naar de middelbare school om zelfstandig en onafhankelijk te leren werken, een huiswerkvrije school is hiervan precies het tegenovergestelde.
Als leerlingen nooit geleerd hebben om zelfstandig te werken, hoe moet het dan op hun vervolgopleidingen. Daar wordt toch echt van je verwacht dat je zelfstandig kunt werken. Het zou een mooie boel worden als niemand daar gewend was om zelfstandig te werken. Ik denk dat weinig mensen hun studie dan fatsoenlijk zouden afronden.
2) Leerlingen moeten zelf hun tijd in kunnen plannen.

In de 1e en 2e van de middelbare school wordt er juist zo ingestampt dat het ontzettend belangrijk is om een goede planning te hebben, zodat je af en toe een vrije middag of iets dergelijks hebt voor bijvoorbeeld een sport of hobby. Op een huiswerkvrije school zit iedereen verplicht elke dag 2 uur langer op school. Je bent dus nooit voor 5 uur thuis. Een planning hoef je niet meer te maken, je zit toch verplicht die 2 uur op school. Daar gaat je vrije middag.
3) Er wordt zo totaal geen rekening gehouden met sneller lerende leerlingen.
Er zijn op elke school kinderen die de stof begrijpen in de helft van de tijd die de gemiddelde leerling daarvoor nodig heeft en die ook lang niet alle stof hoeven te maken om alles te begrijpen. Deze kinderen worden door het systeem van de huiswerkvrije school ontzettend benadeeld. Ze zullen de helft van de tijd op school niks zitten doen en zich enorm vervelen. Nu kunnen huiswerkvrije scholen wel rekening gaan houden met deze kinderen, maar waar ga je dan de grens leggen? Welk kind mag wel eerde weg, welk kind niet? Wie hoeft minder te maken, wie moet gewoon alles doen. Bovendien zullen de andere leerlingen zich hierdoor slechter voelen omdat er telkens leerlingen zijn die weg mogen. Dat bevorderd je werklust nou ook niet echt als jij dan nog een uur moet blijven zitten.
4) Er is geen ruimte voor leerlingen die veel sporten.
Leerlingen die topsport beoefenen zullen s’middags vaak weg moeten om te trainen. Zij kunnen dus niet 2 uur langer op school blijven om huiswerk te maken Boeken mogen niet mee naar huis dus voor deze leerlingen is er een groot probleem. Zij zullen moeten kiezen tussen, of minder sporten, of minder ruimte voor school.
5) Het kost te veel geld.
Voor de uren die de leerlingen langer op school zitten moet weer extra geld neergeteld worden. De leraren zitten 2 uur langer op school en moeten daarnaast ook nog al het huiswerk nakijken. Hiervoor willen zij natuurlijk ook extra loon ontvangen. Er moet al bezuinigd moet worden binnen het onderwijs, de huiswerkvrije school levert alleen maar meer kosten op.

Er zijn natuurlijk ook argumenten vüür een huiswerkvrije school. Ik zal deze argumenten nu opnoemen en ze proberen te weerleggen.

1) Leerlingen hebben minder afleiding en kunnen zich beter op hun studie concentreren.
Leerlingen hebben inderdaad minder afleiding als ze op school werken. Maar heb je thuis te veel afleiding? Tv, mp3, computer etc? Je zult er toch aan moeten wennen als je studeert in het hoger onderwijs. Of ga je dan ook een huiswerk instituut inde arm nemen?
2) Leraren kunnen beter in de gaten houden of leerlingen hun huiswerk wel echt maken.

Hiervoor geldt een beetje hetzelfde verhaal. Als je op de middelbare school niet de discipline leert krijgen om het werk te maken dat je nodig hebt om te stof te begrijpen wordt dat op je vervolgopleiding ook niets Discipline is erg belangrijk en dat krijg je niet als je elke dag verplicht 2 uur op school zit om je huiswerk te maken..
3) Leerlingen zijn gemotiveerder.
Leerlingen gaan naar school om hun diploma te halen, dat willen ze zelf. Ze moeten daar dus ook zelf de motivatie voor opbrengen. Het zou niet goed zijn als leerlingen pas gemotiveerd raken als ze elke dag 2 uur verplicht, op school, huiswerk maken.
4) De huiswerkvrije school is een goede aansluiting op de basisschool.
Dit is waar ja, maar waarom ga je naar een middelbare school? Om je voor te bereiden op je vervolgopleiding en/of beroep. En daarin heb je juist die zelfstandigheid en onafhankelijkheid nodig die je niet leert op de huiswerkvrije school. Dan kom je van school of en moet je opeens volledig zelfstandig werken/studeren. Als je dat niet gewend bent gaat dat absoluut niet lukken. Ik vind het juist goed dat er een groot verschil zit tussen de basisschool en de middelbare school, juist om leerlingen te laten weten hoe het is om zelfstandig te werken,
5) Er worden betere resultaten geboekt.
Dit argument klopt dan misschien voor het middelbare onderwijs maar zal absoluut niet opgaan bij een vervolgopleiding/beroep. En middelbaar onderwijs is toch voornamelijk als voorbereiding op hoger onderwijs/werk bedoeld. Leerlingen moeten zelf goede resultaten willen halen en leren om hulp te vragen als dat nodig is. Ze moeten er zelf voor kiezen om extra lessen te volgend. Dan zullen ze ook gemotiveerder zijn.
6) Leraren hebben beter contact met de leerlingen.
In de 2 uur per dag waarop de leraren de leerlingen langer zien is het de bedoeling dat deze hun huiswerk maken. Leraren zitten er slechts om te toezicht te houden en als daarom gevraagd wordt wat uit te leggen. Iets wat de leerling anders in de les zou vragen. De docent heeft dus helemaal niet zoveel meer contact met de leerling.
7) Leerlingen zijn eindelijk verlost van de zware rugtassen.
Nou, op dit probleem is een hele simpele andere oplossing: kluisjes en bagagedragers. Dit zorgt er ook voor dat de leerling niet zoveel hoeft te dragen en is toch een stuk makkelijker in te voeren dan de huiswerkvrije school.

REACTIES

E.

E.

Heel goed, bedankt! Ik heb er veel aan gehad voor mijn betoog. Ook fijn dat je de tegenargumenten al weerlegd :)

10 jaar geleden

E.

E.

Heel erg bedankt. Mijn docent vond mijn betoog super. Je hebt hele goede tegen en voor argumenten. :)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.