Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Doodstraf

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 817 woorden
  • 28 mei 2005
  • 570 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
570 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nederlands: Betoog: De doodstraf Inleiding Ik houd mijn betoog over de doodstraf, in Nederland is ongeveer de helft voor de invoering en de helft tegen de invoering van de doodstraf. De doodstraf is een veel besproken onderwerp maar des ondanks wordt er in de 2e kamer geen aandacht aan besteed. Ook een opvallend feit is dat in de 2e kamer maar ongeveer 1,5% voor de invoering van de doodstraf is. Er zijn diverse manieren om de doodstraf uit te voeren. Tegenwoordig is het de bedoeling dat een executie zo snel en menselijk mogelijk word gedaan. In het verleden, en in sommige landen nog steeds, was het juist de bedoeling dat het slachtoffer zo lang en hevig mogelijk leed. De Europese Unie stelt afschaffing van de doodstraf als een van de voorwaarden voor lidmaatschap; om deze reden is in 2002 de doodstraf in Turkije afgeschaft. In Nederland is de doodstraf dus ook afgeschaft en wel volledig in 1991 daarvoor was de doodstraf ook al wel afgeschaft maar kon deze nog wel toegepast worden op militairen. Ik zelf ben tegen het opnieuw invoeren van de doodstraf mijn stelling is: De doodstraf moet niet opnieuw ingevoerd worden. Kern Argument 1: • De doodstraf is niet omkeerbaar. Dit houdt in dat als je iemand ter dood veroordeeld en het vonnis is geschied dat je het niet kan terugdraaien. Dus als later met bijvoorbeeld nieuwe technieken wordt bewezen dat de dader onschuldig is, kan het niet terug gedraaid worden. Argument 2: • Ook een zeer belangrijk argument tegen de invoering van de doodstraf is dat je met de doodstraf één van de belangrijkste mensenrechten schendt, het recht op leven. In artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat letterlijk: Een ieder heeft recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon. Hoe erg de misdaad ook is die de dader heeft begaan, je mag iemand niet zijn recht op leven ontnemen. En dat is nou net precies wat je doet als je een doodstraf uitvoert. Argument 3: • In het strafrecht wordt er overal uitgegaan van dat de straf een leerzaam proces moet zijn voor de dader. Dat houdt in dat als je iemand levenslang opsluit de dader daar veel meer van leert dan van zijn eigen dood. Argument 4: • In een land dat een dictator heeft is vaak de doodstraf nog ingevoerd. Maar De doodstraf kan in die landen misbruikt worden om tegenstanders van de regering uit de weg te ruimen. Onder vele valse beschuldigingen kan iemand gemakkelijk worden veroordeeld en daarmee politiek voor altijd worden uitgeschakeld. Hierdoor blijft de dictator aan de macht en kan er nooit een democratie ontstaan.
Ontzenuwen tegenargumenten Argument 1: • Ten eerste wil ik graag het veel aangevoerde argument voor het invoeren van de doodstraf ontzenuwen. Dit argument is dat levenslange opsluiting veels te duur zou zijn en men veel goedkoper uit is dood de doodstraf uit te voeren. Uit betrouwbaar Amerikaans onderzoek is gebleken dat een executie ongeveer even duur of zelfs duurder is dan levenslange opsluiting. Argument 2: • Wat vaak een argument van de voorstanders van de doodstraf is dat de dood alleen met de dood vergolden kan worden. Maar de meeste van die mensen denken totaal niet na over de andere kanten van de doodstraf. Ik denk dat ongeveer de helft van de mensen die denkt dat men de doodstraf opnieuw moet invoeren alleen aan dit feit denkt. Maar eigenlijk kun je iemand veel beter straffen door levenslange opsluiting dan wraak door middel van het doden van die persoon. Want met de doodstraf is de dader er binnen enkele minuten van af. Argument 3: • Een ander argument voor het invoeren van de doodstraf is dat de criminaliteit omlaag zou gaan. Dit wordt helaas voor de voorstanders ook weer onomstotelijk ontzenuwt door een ander onderzoek naar het criminaliteitspercentage in landen met en zonder de doodstraf. Hieruit blijkt dat de doodstraf niet zorgt voor een vermindering van de criminaliteit. Argument 4: • Ook denkt men vaak dat de doodstraf werkt als bescherming van de maatschappij. Dit blijkt niet zo te zijn. De overheid voert de straf uit en pleegt daarmee eigenlijk ook zelf een moord. Terwijl de overheid toch eigenlijk een soort voorbeeldfunctie zou moeten hebben. Een mooi voorbeeld hierbij is de uitspraak van een Amerikaanse gevangenbewaarder: “Why do we kill people to tell people that killing people is wrong?” Het is nog al raar om mensen te gaan vermoorden om ervoor te zorgen dat anderen juist niet gaan moorden. Slot Ik denk dat ik voldoende heb duidelijk gemaakt dat ik tegen het invoeren van de doodstraf ben. De mensen die voor het invoeren van de doodstraf zijn hebben eigenlijk geen échte goede reden of hebben er niet goed over na gedacht. 1 van de belangrijkste argumenten blijft dat je dood niet met dood moet vergelden, omdat het een slecht voorbeeld is voor de maatschappij en de criminaliteit niet afneemt. Ook vind ik het zeer belangrijk dat ieder mens recht heeft op leven. Dit was mijn betoog.

REACTIES

J.

J.

Op zich is je betoog goed. Je ontkracht de argumenten wel, maar ik mis bronnen. Het is makkelijk om onderzoeken te gebruiken voor het ontzenuwen van meningen, maar hoe betrouwbaar is dit onderzoek dan? Ook moet je werken aan interpunctie. Inhoudelijk prima

12 jaar geleden

W.

W.

Wat zijn de bronnen van je onderzoek? Zou je die vrij kunnen geven?

11 jaar geleden

J.

J.

dit is een bron bij tegenargument1
http://www.express.be/joker/nl/platdujour/doodstraf-uitvoeren-is-duurder-dan-levenslang-geven/104743.htm

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.