Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

De Doodstraf

Nederlands

Betoog

Doodstraf

6.6 / 10
4e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 824 woorden
  • 55692 keer
    213 deze maand
  • 22 mei 2005
Nederlands: Betoog: De doodstraf

Inleiding
Ik houd mijn betoog over de doodstraf, in Nederland is ongeveer de helft voor de invoering en de helft tegen de invoering van de doodstraf. De doodstraf is een veel besproken onderwerp maar des ondanks wordt er in de 2e kamer geen aandacht aan besteed. Ook een opvallend feit is dat in de 2e kamer maar ongeveer 1,5% voor de invoering van de doodstraf is.
Er zijn diverse manieren om de doodstraf uit te voeren. Tegenwoordig is het de bedoeling dat een executie zo snel en menselijk mogelijk word gedaan. In het verleden, en in sommige landen nog steeds, was het juist de bedoeling dat het slachtoffer zo lang en hevig mogelijk leed.
De Europese Unie stelt afschaffing van de doodstraf als een van de voorwaarden voor lidmaatschap; om deze reden is in 2002 de doodstraf in Turkije afgeschaft. In Nederland is de doodstraf dus ook afgeschaft en wel volledig in 1991 daarvoor was de doodstraf ook al wel afgeschaft maar kon deze nog wel toegepast worden op militairen.
Ik zelf ben tegen het opnieuw invoeren van de doodstraf mijn stelling is: De doodstraf moet niet opnieuw ingevoerd worden.

Kern
Argument 1:
• De doodstraf is niet omkeerbaar. Dit houdt in dat als je iemand ter dood veroordeeld en het vonnis is geschied dat je het niet kan terugdraaien. Dus als later met bijvoorbeeld nieuwe technieken wordt bewezen dat de dader onschuldig is, kan het niet terug gedraaid worden.
Argument 2:
• Ook een zeer belangrijk argument tegen de invoering van de doodstraf is dat je met de doodstraf ้้n van de belangrijkste mensenrechten schendt, het recht op leven. In artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat letterlijk: Een ieder heeft recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon. Hoe erg de misdaad ook is die de dader heeft begaan, je mag iemand niet zijn recht op leven ontnemen. En dat is nou net precies wat je doet als je een doodstraf uitvoert.
Argument 3:
• In het strafrecht wordt er overal uitgegaan van dat de straf een leerzaam proces moet zijn voor de dader. Dat houdt in dat als je iemand levenslang opsluit de dader daar veel meer van leert dan van zijn eigen dood.
Argument 4:
• In een land dat een dictator heeft is vaak de doodstraf nog ingevoerd. Maar De doodstraf kan in die landen misbruikt worden om tegenstanders van de regering uit de weg te ruimen. Onder vele valse beschuldigingen kan iemand gemakkelijk worden veroordeeld en daarmee politiek voor altijd worden uitgeschakeld. Hierdoor blijft de dictator aan de macht en kan er nooit een democratie ontstaan.

Ontzenuwen tegenargumenten
Argument 1:
• Ten eerste wil ik graag het veel aangevoerde argument voor het invoeren van de doodstraf ontzenuwen. Dit argument is dat levenslange opsluiting veels te duur zou zijn en men veel goedkoper uit is dood de doodstraf uit te voeren. Uit betrouwbaar Amerikaans onderzoek is gebleken dat een executie ongeveer even duur of zelfs duurder is dan levenslange opsluiting.

Argument 2:
• Wat vaak een argument van de voorstanders van de doodstraf is dat de dood alleen met de dood vergolden kan worden. Maar de meeste van die mensen denken totaal niet na over de andere kanten van de doodstraf. Ik denk dat ongeveer de helft van de mensen die denkt dat men de doodstraf opnieuw moet invoeren alleen aan dit feit denkt. Maar eigenlijk kun je iemand veel beter straffen door levenslange opsluiting dan wraak door middel van het doden van die persoon. Want met de doodstraf is de dader er binnen enkele minuten van af.
Argument 3:
• Een ander argument voor het invoeren van de doodstraf is dat de criminaliteit omlaag zou gaan. Dit wordt helaas voor de voorstanders ook weer onomstotelijk ontzenuwt door een ander onderzoek naar het criminaliteitspercentage in landen met en zonder de doodstraf. Hieruit blijkt dat de doodstraf niet zorgt voor een vermindering van de criminaliteit.
Argument 4:
• Ook denkt men vaak dat de doodstraf werkt als bescherming van de maatschappij. Dit blijkt niet zo te zijn. De overheid voert de straf uit en pleegt daarmee eigenlijk ook zelf een moord. Terwijl de overheid toch eigenlijk een soort voorbeeldfunctie zou moeten hebben. Een mooi voorbeeld hierbij is de uitspraak van een Amerikaanse gevangenbewaarder: “Why do we kill people to tell people that killing people is wrong?” Het is nog al raar om mensen te gaan vermoorden om ervoor te zorgen dat anderen juist niet gaan moorden.

Slot
Ik denk dat ik voldoende heb duidelijk gemaakt dat ik tegen het invoeren van de doodstraf ben. De mensen die voor het invoeren van de doodstraf zijn hebben eigenlijk geen ้chte goede reden of hebben er niet goed over na gedacht. 1 van de belangrijkste argumenten blijft dat je dood niet met dood moet vergelden, omdat het een slecht voorbeeld is voor de maatschappij en de criminaliteit niet afneemt. Ook vind ik het zeer belangrijk dat ieder mens recht heeft op leven. Dit was mijn betoog.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2530

reacties

Op zich is je betoog goed. Je ontkracht de argumenten wel, maar ik mis bronnen. Het is makkelijk om onderzoeken te gebruiken voor het ontzenuwen van meningen, maar hoe betrouwbaar is dit onderzoek dan? Ook moet je werken aan interpunctie. Inhoudelijk prima
door Joost (reageren) op 17 mei 2011 om 13:45
Wat zijn de bronnen van je onderzoek? Zou je die vrij kunnen geven?
door Wouter (reageren) op 26 september 2012 om 14:09
dit is een bron bij tegenargument1 http://www.express.be/joker/nl/platdujour/doodstraf-uitvoeren-is-duurder-dan-levenslang-geven/104743.htm
door jeroen (reageren) op 15 maart 2013 om 10:02

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer