Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Roken

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 690 woorden
  • 27 februari 2005
  • 109 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
109 keer beoordeeld

“Roken zou verboden moeten worden!” Roken is ongezond, niet alleen wanneer je zelf rookt maar ook voor mensen die in je omgeving zijn en dus passief roken. Er zijn veel te veel sterfgevallen door het roken. Hier moet wat aan gedaan worden. De overheid bemoeit zich er wel al mee. Er zijn een aantal wetten om het roken te verminderen, maar eigenlijk zou het gewoon verboden moeten worden. Daarnaast is het ook nog eens erg duur. Roken is ongezond. Wereldwijd sterven er jaarlijks 5 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Dit is ruim genomen 1/3 van Nederland dat zou sterven. Ook veroorzaakt tabak een heleboel andere sterfgevallen. Zo sterft bijvoorbeeld 80-90% van alle sterfgevallen door longkanker, 30% van alle sterfgevallen door kanker en 80% van alle sterfgevallen door Chronische Bronchitis. Hier zou wat aan gedaan moeten worden want dadelijk worden hele bevolkingsgroepen uitgeroeid door de gevolgen van het roken. Daarnaast is het roken bij de zwangerschap helemaal gevaarlijk. Roken bij zwagerschap verhoogt de kans op vroeggeboorte, doodgeboren kinderen, lager ontwikkelingsniveau bij de geboorte, lager geboortegewicht en groeiachterstand in latere ontwikkeling. Kinderen van rokende ouders (deze kinderen roken dus passief) hebben een verhoogd risico voor bronchitis en ontsteking van de luchtwegen. Daarom snap ik ook niet waarom ouders door blijven gaan met roken want het aller belangrijkste is de gezondheid van je kind volgens vele ouders.
Overheid ontmoedigd roken. De overheid doet er al van alles aan om te zorgen dat steeds minder mensen beginnen met roken. Ook proberen ze de mensen die al roken het te ontmoedigen en helpen ze deze mensen met het stoppen van roken. Er zijn een aantal wetten zo mag er op een aantal plaatsen helemaal niet gerookt worden en moet er gerookt worden in speciale rookruimtes. Aan mensen onder de zestien mogen helemaal geen sigaretten verkocht worden ( al gebeurd het te vaak wel) De verkoop van sigaretten is ook op veel plaatsen verboden. Onder andere bij overheidsinstellingen, ziekenhuizen, gesubsidieerde sportaccommodaties, jeugdhonken, bibliotheken en scholen. De overheid heeft ook het reclame maken van sigaretten verboden. In België is dit bijvoorbeeld nog niet het geval, daar richten ze de reclame vooral op jongere onder de achttien, de gedachte hierachter is dat door roken mensen eerder overlijden en deze mensen moeten weer vervangen worden voor andere mensen die gaan roken, de jeugd is dus een makkelijk doelwit. Ook staan er teksten op de verpakkingen van tabak om de rokers af te schrikken. Er staan teksten op als: “rokers sterven jong”, “roken veroorzaakt dodelijke longkanker” en “zoek hulp om te stoppen met roken: STIVORO 0900-9390 (€0,10/min) of raadpleeg uw arts of apotheker”. Roken is duur. Door het verbieden van roken zal de jeugdcriminaliteit ook dalen. Sigaretten zijn duur, voor twintig sigaretten betaal je al snel 4,50. Veel jongeren die roken kunnen dit niet betalen en moeten dus geld gaan stelen om toch te zorgen dat er aan hun behoefte wordt voldaan. Ook veel oudere zouden geld overhouden om leuke dingen te gaan doen met hun kinderen. Zo weet ik van een bekende dat hij toen hij een maand gestopt was hij al een nieuw tennisracket van dat geld kon kopen. Zo zou de welvaart in Nederland denk ik ook stijgen en zou er ook iets meer uit het economische dipje van dit moment kunnen worden gekomen. Door de speciale rookruimtes hebben andere mensen toch geen last van de rokers. Veel mensen zeggen doordat er rookruimtes zijn, andere mensen geen last hebben van hun verslaving Ik ben het hier niet mee eens. Er wordt nog teveel in huizen gerookt en in café’s en restaurants waardoor toch veel mensen passief meeroken. Vooral kinderen zijn hier vaak de dupe van. Ook vind ik dat die mensen eens aan hun eigen gezondheid moeten gaan denken. Of ze moeten wel eerder willen sterven. Roken zou verboden moeten worden. Ik vind dus dat roken verboden moet worden omdat het slecht is voor de gezondheid en de criminaliteit erdoor stijgt. Ook is de overheid al bezig met het ontmoedigen daarvan maar ik vind dat er een nog stevigere aanpak moet komen. Want welke overheid wil nou dat het grootste gedeelte van zijn bevolking sterf door de gevolgen van roken?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.