Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Over hoofddoeken op school

Nederlands

Betoog

Hoofddoekjes, School

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je betoog?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
6.2 / 10
5e klas aso
  • Debora
  • Nederlands
  • 408 woorden
  • 8187 keer
    21 deze maand
  • 12 december 2004
Hoofddoeken op school

Als iemand een groep bepaalde mensen iets kan verplichten, moet hij volgens mij goede argumenten hebben om dat te doen.
En omdat de argumenten die gegeven worden wat betreft het verbod van hoofddoeken op school niet goed zijn, mag je de scholieren het niet verbieden. Trouwens staat er in de Universele Rechten van de Mens niet een artikel in verband met de godsdienst?
Ik citeer:

Artikel 18
Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van de geboden en voorschriften.

Toont dit niet aan dat iedereen recht heeft op zijn godsdienst?
En bij een Godsdienst horen soms verplichtingen die je dan moet opvolgen, en daar is een hoofddoek één van bij de Islam. En als je iemand’s godsdienst niet mag verbieden, mag je hem ook niet verbieden om zijn verplichtingen na te komen.

Je haalt in zekere zin ook de vrijheid van de leerlingen weg. En dat kan tot grote onzekerheid leiden bij de leerlingen in kwestie. Ze hebben hun recht op godsdienst niet meer. Je ontneemt hen hun eigen kinder- of mensenrechten.

Het is vaak een verplichting van hun eigen ouders om een hoofddoek te dragen en je zal die verplichting ook niet kunnen bedwingen door het aan de leerling te verbieden. Zij zullen het toch doen of de school het nou verbiedt of niet.
Omdat ze te bang zijn voor de reactie die er thuis zou kunnen ontstaan.

Trouwens er zijn ook veel meisjes die de hoofddoek dragen niet voor de religieuze maar voor de culturele doeleinden. Wat moeten we dan met culturele uiting zoals piercing, sommige kapsels of kledij die de uiting zijn van één of andere jeugdcultuur??

Het gaat ook ten koste van de mate waarin allochtonen de openbare school ook als ‘hun’ school ervaren. Ze zullen zich er niet meer thuis voelen omdat ze niet vrij zijn in hun eigen denken over hun cultuur of religie.

Ik wil eigenlijk hiermee niet zeggen dat alle scholen hoofddoeken zouden moeten verbieden.Tenslotte zijn de leerlingen allemaal verschillend en gelukkig ook hun meningen. Daarom denk ik dat elke school goede argumenten moet maken voordat ze een echte beslissing nemen die het leven van sommige leerlingen gaat zuur maken, welke beslissing ze ook maar nemen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3184

reacties

Ik heb het niet gelezen maar het is vast super goed gedaan echt ga zo door kanjers
door Daniël van der Kaaden (reageren) op 5 maart 2015 om 9:57

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer