Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Schooluniformen

Nederlands

Betoog

Schooluniformen

6.0 / 10
6e klas vwo
  • Birgit
  • Nederlands
  • 1149 woorden
  • 145588 keer
    2027 deze maand
  • 4 april 2004
Schooluniformen

Elke ochtend is het weer hetzelfde liedje. Ik kom uit de douche om uiteindelijk 10 minuten of soms zels een kwartier voor mijn kast te staan en me af te vragen wat ik in hemelsnaam aan moet trekken naar school. Na enige tijd heb ik dan toch eindelijk een keuze gemaakt en kan ik me aankleden en eindelijk naar school. Als ik naar school fiets komt het dikwijls voor dat er mensen zijn, vaak middelbare scholieren, die opmerkingen plaatsen over mijn kleding en schoenen. Dus vijf opmerkingen over mijn schoenen en zes opmerkingen over mijn kleding later zit ik dan eindelijk op school en zelfs in de klas. Dit gebeurt niet alleen bij mij, maar bij honderden, misschien wel duizenden andere meisjes door het hele land. Ze staan net als ik minstens tien minuten voor de kast en dan is de buitenwereld uiteindelijk nog niet tevreden met hun kledingkeuze. Dit is vooral te merken op middelbare scholen. Met een schooluniform heb je daar minder last van en om de kinderen aan het idee te laten wennen is het beter om al op de basisschool een schooluniform in te voeren.In Engeland is het de gewoonste zaak van de wereld. Kinderen gaan in uniform naar school en er zijn nog nooit grote problemen geweest.Mijn stelling is daarom ook: Schooluniformen moeten terug op alle scholen in Nederland.


Ik ga mijn stelling proberen te onderbouwen met een aantal voor-argumenten. Ook zal ik een aantal tegenargumenten noemen en die zo goed mogelijk proberen te ontkrachten. Daarna volgt een korte samenvatting waar ik mijn argumenten nog kort herhaal en dan de conclusie.

Ten eerste is de maatschappelijke ongelijkheid minder te zien, als iedereen een schooluniform draagt. Kinderen kunnen niet meer worden gepest met het feit dat ze minder geld hebben, want dat is niet meer, of in ieder geval minder te zien. En ze kunnen niet gepest worden met het feit dat ze hun kleding kopen bij Wibra en Zeeman in plaats van bij een dure modewinkel. Heel veel mensen zullen hier baat bij hebben.

Ten tweede gaat de mode een veel minder belangrijke rol spelen als het schooluniform heringevoerd wordt. Het is niet meer te zien wie zich met de mode bezighoudt en wie niet. En dus worden mensen er waarschijnlijk niet meer mee gepest als ze niet met de mode meegaan.

Ten derde creeërt een schooluniform een gevoel van saamhorigheid en eenheid. Iedereen ziet er hetzelfde uit en dat creeërt een gevoel van eenhied.

Ten vierde is een schooluniform een goed middel tegen indringers. Het komt op onze school vaak voor dat er mensen rondlopen die hier helemaal niet op school zitten. De conciërges en leraren weten zelf niet meer wie er wel en niet op onze school thuishoort. Als wij op deze school een schooluniform zouden hebben, dan valt het meteen op als er iemand in school rondzwerft die helemaal niet huishoort op Spieringshoek. Ook op de rest van de scholen zal het eerder te zien zijn als iemand niet op de betreffende school zit.

Ten vijfde komen er meer mensen op tijd op school. Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik te laat van huis wegga, omdat ik maar geen keuze kan maken van welke kleren ik aan moet doen. En ik sta al om 7 uur 's ochtends op en ik vind het te gek worden om nog vroeger op te staan.

En tot slot gaat het in Engeland al jaren goed, dus waarom zou het hier in Nederland niet goed kunnen gaan?

Er zijn natuurlijk ook zat tegenargumenten. Een voorbeeld van een tegenargument is:
Je koopt je kleding voor niets. Dit argument wil ik graag ontkrachten. Ik vind het volkomen onzin, want na school en in de weekenden blijft er genoeg vrije tijd over om andere, 'normale' kleding aan te doen. Het scheelt juist geld, want je hoeft niet elke keer wat anders aan te doen en dan doe je dus ook wat langer met je zakgeld en je salaris.

Een ander voorbeeld is:
Een schooluniform is niet normaal in Nederland.
Dit vond ik een heel raar tegenargument, want als je het invoert en op de basisschool begint dan wordt het vanzelf normaal in het Nederlandse straatbeeld. De kinderen raken eraan gewend en er zal steeds minder verzet komen, wanneer de kinderen er al van jongs af aan aan wennen.

Ook wordt gezegd dat:
De scholen één grote saaie massa worden, maar ik vind dat het juist een gevoel van eenheid en saamhorigheid creeërt als iedereen er hetzelfde uitziet.

Als laatste wil ik dit tegenargument nog ontkrachten:
De ouders worden op onkosten gejaagd. Ik heb hier zelf ook over nagedacht en ik ben tot de volgende oplossing gekomen: De regering moet subsidies regelen voor ouders die al minder bedeeld zijn om ze zo niet nog armer te maken. Ook kan de school zelf een potje maken voor mensen met minder geld en tot slot zou de school het schooluniform ook bij het lesgeld kunnen tellen en mensen die te weinig geld hebben voor het lesgeld hoeven het vaak toch niet te betalen, want dat wordt kwijtgescholden door de ib-groep.

Ik ben dus voor de invoering van schooluniformen. Ik heb een aantal voor-argumenten gegeven, namelijk: de maatschappelijke ongelijkheid is niet meer te zien, de mode gaat een minder belangrijke rol spelen, een schooluniform creeërt een gevoel van eenheid en saamhorigheid, het schooluniform is een goed middel tegen indringers, de mensen, vooral de meisjes, komen vaker op tijd op school en als het in engeland al jaren goed gaat, waarom zou het dan niet in Nederland goed gaan.
Ook heb ik een aantal tegenargumenten ontkracht. Namelijk: Je koopt je kleding voor niets, maar na school en in het weekend blijft er nog genoeg vrije tijd over om andere kleding aan te trekken. En een schooluniform is niet normaal in Nederland, maar dat wordt het vanzelf als je schooluniformen weer invoert en al bij de basisschool begint. Een ander tegenargument was dat de scholen één grote saaie massa worden, maar dat creeërt juist een gevoel van eenheid en saamhorigheid. En als laatste wordt er ook gezegd dat de ouders onnodig op onkosten woren gejaagd, maar hier heb ik een aantal voorbeelden van oplossingen voor gegeven, namelijk onder andere dat de kosten van het schooluniform in het lesgeld moet worden opgenomen. Ouders die toch al weinig geld hebben hoeven vaak toch het schoolgeld niet te betalen want dat geld wordt kwijtgescholden door de ib-groep.
Ik heb dus genoeg argumenten aangevoerd en tegen-argumenten ontkracht om mijn stelling te onderbouwen. Een schooluiform zou dus geen problemen moeten opleveren en jongeren die willen pronken met het feit dat zij wel de nieuwste mode dragen en kunnen betalen, moeten dat maar bewaren voor na schooltijd en in het weekend.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5647

reacties

Jij hebt zeer slechte ontkrachtingen en jou voor-argumenten zijn ook niet sterk. Groetjs 5vwo
door 5vwo (reageren) op 17 september 2005 om 15:02
@5vwo: Hi, Ik snap jou meningen, maar je hoeft het niet zo bot te brengen. Je kunt ook gewoon positieve feedback geven. Lijkt mij een veel leukere en vriendelijkere situatie nietwaar?
door Robin (reageren) op 6 december 2016 om 9:51
Ik vindt dat je helemaal gelijk hebt, en zo lijkt het ook dat er op school een bepaalde discipline heerst, bij teamsporten is het toch ook zo dat iedereen er hetzelfde uitziet tijdens een wedstrijd, dus waar klagen tegenstanders dan over, laat zee eens wat derkijken dan hun neus lang is.
door Bert (reageren) op 28 september 2010 om 19:35
1&2 zijn hetzelfde Arm en rijk zie je nog steeds aan de staat waarin het schooluniform verkeert, dat blijkt in Engeland waar rijkere kinderen dus meer dan 1 uniform hebben. Als kinderen niet pesten om mode gaat het om andere uiterlijke kenmerken, pesten is (helaas) iets natuurlijks, je plaatst jezelf boven de persoon in kwestie Ik ben het met de eenheid en saamhorigheid eens, begrijp me niet verkeerd ik was eerst ook voor en je hebt een best goed betoog geschreven, maar voor elk voorargument zijn er 1 of 2 tegenargumenten en ik ben tijdens het schrijven van mijn betoog overtuigt geraakt Kortom...Niet doen
door Tegenstander (reageren) op 14 januari 2011 om 20:25
supergoed!
door Floris (reageren) op 23 september 2011 om 13:49
Ik ben het hier helemaal mee eens! Al vind ik het betoog niet zo heel erg goed uitgewerkt: ten eerste, ten tweede etc. en ik vind de onderbouwingen niet lang genoeg..
door Arna (reageren) op 17 december 2011 om 20:00
Waah je hebt mijn leven geredd dankje wel hoor kuskus
door SiSanualaz (reageren) op 12 april 2012 om 18:27
Vind 't wel goed: kort en krachtig, maar toch waren sommige voor- en tegenargumenten niet sterk genoeg.
door nayeebah wilson (reageren) op 30 november 2012 om 3:51
Je kan ook gewoon de avond van te voren je kleding klaar leggen. Een beetje langer nadenken voor je zo'n onzin verhaal schrijft.
door Suzanne (reageren) op 1 oktober 2013 om 15:57
@Suzanne: ik vind deze reactie niet kunnen ze doet tenminste haar best om een goed verhaal te schrijven
door chocolade (reageren) op 11 maart 2014 om 16:17
@Suzanne:
door Maarten (reageren) op 18 mei 2018 om 14:17
@Suzanne: Ik ben het helemaal met je eens
door Maarten (reageren) op 18 mei 2018 om 14:18
Ik ben het helemaal met je eens behalve van dat indringers gedoe. Ik denk dat een beter argument is is dat het moeilijker word om te spijbelen. Als je namelijk om 09:30 in je schooluniformpje in het winkelcentrum rondhangt word je raar aangekeken (of zelfs aangesproken), want je moet dan op school zijn om die tijd (meestal dan). Een heleboel mensen zijn tegen alleen bij het denken aan het idee van een schooluniform. 'Jakkes' denken ze dan ofzo. Dan gaan ze ook nog een hoop tegen argumenten verzinnen die hun eigenlijk niet zoveel boeien. Mensen moeten proberen open te staan voor het idee. Ik snap dat mensen tegen zijn en ik zie ook geen verandering in de toekomst, maar ik hoop het wel. Misschien moeten we een petitie starten?
door amberiscool (reageren) op 17 juni 2014 om 12:31
ik vind zelf ook dat de schooluniformen terug moeten niet alleen omdat er soms kinderen mee worden gepest op school met wat ze aan hebben maar ook omdat sommige dan meer vrije tijd hebben. vmbo T2
door alicia (reageren) op 7 mei 2015 om 18:59
Ik ben het niet met je eens, en ik vond je argumenten ook niet echt geweldig want als wij in debat zouden gaan en jij die argumenten zou gebruiken zou je heel hard op je plaat gaan. En als je telkens te laat op school komt moet je maar wat eerder opstaan. Begrijp me niet verkeerd maar dit betoog zou van mij geen voldoende krijgen het is gwn te slap
door Bente Wensveen (reageren) op 19 november 2015 om 10:57
@Bente Wensveen: wow, dat is gewoon breeduit bot. Heb jij niks beters te doen met je tijd als je altijd op tijd op school bent Bente? Haar argumenten zijn inderdaad hier en daar niet goed onderbouwd, maar ik snapte wat ze bedoelde en ik kon erbij beredeneren. Hoe je gescheld de volgende keer even bij jezelf, incl. je botheid. Dat hebben we niet nodig hier. Gr Robin
door Robin (reageren) op 6 december 2016 om 9:55
@Bente Wensveen: Jajoh ouwe gek waar is jou betoog dan, dit betoog is in ieder geval leuker om te lezen dan jou commentaar.
door Tony Montana (reageren) op 9 januari 2017 om 23:06
5vwo lekker aardig homo
door Tony Montana (reageren) op 9 januari 2017 om 23:02
hmm
door Tony Montana (reageren) op 9 januari 2017 om 23:03
5vwo lekker aardig ben jij homo
door Tony Montana (reageren) op 9 januari 2017 om 23:04
Nou, hallo Birgit. Ik ben Frikandella en zoals alle andere zeggen ben je inderdaad wel heel bot. Mijn ouders vernoemden me naar een frikandel. Dat vind ik ook erg bot, maar ik word graag Della genoemd. Dus bij deze: ook al is je werkstuk bot overgebracht, ik lees het met plezier.
door Della (reageren) op 17 januari 2017 om 10:50
Het had een leuk werkstuk kunnen worden, interessant onderwerp maar je uitwerking is nogal oppervlakkig. Ik krijg niet echt de indruk dat je nou heel hard hebt lopen denken over dit werkstuk, of heel veel hebt opgezocht. Eerder dat je alles uit één artikel hebt gehaald. Je punten zijn ook een beetje... suf. Ze zijn heel makkelijk onderuit te halen. De tegenargumenten zijn ook zwak, als je een goed betoog wil schrijven moet je niet meteen de eerste beste (tegen)argumenten die je onderuit kan halen gebruiken, maar eerder dingen waarvan je denkt: Shit, wat moet ik nou zeggen? Je zegt wel dat er zat tegenargumenten zijn, maar waarom moet je dan net de slechte kiezen? Ik hoop dat je hier wat aan hebt, voor je volgende werkstuk
door Bregje (reageren) op 26 september 2017 om 19:37
Als je je kleren een dag van te voren uitzoekt, bespaar je gewoon tijd in de ochtend.
door Anouk (reageren) op 3 december 2017 om 16:01
ik bergijp het want ik vind dat ook gewoon en jou argumenten zijn gewoon goed.
door caitlin (reageren) op 19 maart 2018 om 16:10
Ik ben zelf voor de schooluniformen. Het lijkt mij erg prettig om te dragen omdat ik toch vaak het gevoel heb dat mensen naar mijn kleding kijken van ‘waarom heb je dit aan?’ Ook denk ik dat je je meer een soort groep gaat voelen. Ik ben er zeker voor!
door Ruben (reageren) op 18 april 2018 om 18:47
Ik vind het een goed en inspirerend stuk. Ik moet zelf een beschouwing maken en hiermee ben ik geinspireert om dit onderwerp te kiezen. 3 Havo tweetalig.
door sheila (reageren) op 8 mei 2018 om 13:36
goed verslag
door jhon west (reageren) op 16 mei 2018 om 11:48
@jhon west:
door arendlinder (reageren) op 4 juni 2018 om 10:44

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer