(voorbeeld) betoog nederlands

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 470 woorden
  • 25 april 2018
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
22 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het betoog:

 

Beste lezer, 

 

Ik ben Ronald Lutjeboer, ik ben een boer en de burgemeester van Welvum. Er komen 18 vluchtelingen naar Welvum. De bewoners van Welvum reageren verschillend op het nieuws, sommigen bewoners willen dat de vluchtelingen niet komen, anderen vinden het goed dat de vluchtelingen komen en enkelen maakt het niet uit of ze wel of niet komen. Ik vind het goed dat er vluchtelingen komen. Het is hier rustig in Welvum, wij kunnen de vluchtelingen deze rust geven na de drukke en gevaarlijke periode die zij achter de rug hebben. 

 

Nieuwe culturen

Ik vind dat het goed is voor Welvum dat er vluchtelingen komen, dan is er weer iets nieuws in Welvum, dan kunnen we als eiland weer nieuwe mensen met andere culturen. In plaats van dat je maar aardappelen blijft eten kunnen we misschien nieuwe gerechten leren eten en koken. We kunnen de vluchtelingen Nederlands leren, en misschien zelf Arabisch leren spreken. En we kunnen naar hun verhalen over de oorlog luisteren en er misschien iets van leren.

 

Werken

Ik denk dat de vluchtelingen ook willen werken, voor de bewoners van Welvum maar misschien willen ze wel zelf een winkeltje beginnen, zodat ze ook zelf geld kunnen verdienen en misschien later een eigen huis kopen. Iemand zei ook dat ze bang waren dat vluchtelingen gaan stelen, maar daar hoef je niet bang voor te zijn als je de vluchtelingen laat werken in je winkel een een normaal salaris betaalt, en als ze toch wat stelen is Welvum klein genoeg om de vluchteling snel op te pakken. Ik vind dat ze zelf moeten werken zodat ze het leven hier in Nederland leren kennen. 

 

Rust bewaren

Iemand zei ook dat hij de rust op Welvum wil bewaren. Maar dat zal geen probleem zijn omdat de vluchtelingen waarschijnlijk heel rustig zijn en zeker niet gaan herrie schoppen. Ook zal ik er voor zorgen dat er geen grote feesten in openbare plekken worden georganiseerd. Ik hoop dat de bewoners dan nog steeds kunnen genieten, ook al komen er vluchtelingen en dat de bewoners de vluchtelingen ook een eerlijke kans geven zonder vooroordelen. 

 

Hoe ik de vluchtelingen wil helpen

Ik geef een kleine opvang en 20,000 euro verdeeld onder de 18 vluchtelingen zodat ze hier in Welvum een leven kunnen opbouwen, dan kunnen de vluchtelingen iets kopen, bijvoorbeeld eten maar misschien ook een leuke knuffel of een mooi kussen. 

 

Ik vind het dus goed dat er vluchtelingen komen en ik hoop dat de 20,000 euro en een kleine opvang genoeg is voor de vluchtelingen. En ik hoop dat ik alle bewoners heb kunnen overtuigen dat de vluchtelingen goed voor ons eiland zijn, en dat alle bewoners aan de vluchtelingen kunnen wennen. 

 

Met vriendelijke groet,  Ronald Lutjeboer.

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.