Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

iPads op school

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 794 woorden
  • 14 februari 2018
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
18 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Van onderwijs naar interwijs

Tegenwoordig zijn er steeds meer onderwijsinstellingen die gebruik maken van de ipad. Deze scholen worden ook wel de Steve-Jobsscholen genoemd. Dit verwijst naar een van de oprichters van Apple, het bedrijf dat de iPads creëert. Het gebruik van zulke technische apparaten valt bij vele mensen niet in de smaak, hoewel het onderwijs toch duidelijk moderner moet worden.

Het handige aan een iPad is natuurlijk dat het makkelijk mee te nemen is. Het past makkelijk in de gemiddelde schooltas en soms is er al een speciaal vakje voor in de tas. Het meenemen van de iPad is dan ook geen probleem. Hierdoor is het ook mogelijk voor de leerlingen om thuis weer bezig te gaan met hun lesstof. Ook is het met de vele spellen die te downloaden zijn een geweldig apparaat voor tijdverdrijf. Dit is een grote uitkomst voor veel ouders. Steeds vaker valt er te zien dat zelfs kinderen die nog maar op het basisonderwijs les krijgen al vaak een mobiel hebben. Door een tablet aan te schaffen, is een mobiel al snel niet meer nodig en bespaart dit dus een kostenpost voor de ouders.

De iPad bespaart niet alleen geld, maar is ook goed voor het milieu. Door het overnemen van de taak van papier, zijn er geen schoolboeken, schriften, kladblaadjes en overige schoolspullen nodig. Dit ruimt ook op in de tas van de studentjes, die eerst nog volle tassen met boeken rondsjouwen. Door de boeken te vervangen door een tablet, wordt het gewicht van de tas aanzienlijk kleiner. Dit is voordelig voor de ruggen van de kinderen, die door de zware rugzakken soms al op jonge leeftijd rugklachten krijgen. Het toegestane gewicht voor kinderen om te dragen is 10% van hun eigen lichaamsgewicht. Bij een schooltas met boeken is dit al gauw 33%.

Tegenwoordig is een leven zonder computer bijna niet meer voor te stellen. Iedereen heeft er op een bepaald punt mee te maken. Het is dan ook belangrijk dat kinderen voorbereid worden op het gebruik van een computer. Met een iPad is het gemakkelijk en veilig om te wennen aan dergelijke systemen. Dit zal de leerlingen later helpen wat betreft school, werk etc.
Veel informatie wordt tegenwoordig van het internet gehaald. Kinderen moeten dan ook weten waar ze moeten zoeken, zodat ze niet op verkeerde sites terechtkomen. Voor spreekbeurten is een Powerpointpresentatie natuurlijk handig. Dit is niet bepaald het makkelijkste programma voor de gemiddelde mens. Door de gewenning aan apparatuur zoals de iPad, zullen kinderen sneller in staat zijn met dergelijke programma’s uit de voeten te kunnen.

Een iPad wordt in veel huishoudens door de kinderen gebruikt voor spelletjes. Veel ouders zijn dan ook bezorgd dat hun kinderen met de iPad tijdens de les meer spelletjes zullen spelen dan dat ze aan het leren zijn. Dit is gemakkelijk op te lossen door een app te ontwikkelen die tijdens schooltijden alleen apps toelaten die tijdens school nodig zijn. Hierdoor zullen de kinderen niet meer in staat zijn spelletjes te spelen en zullen ze minder afgeleid worden tijdens de les. Dit systeem bestaat al bij het hoger onderwijs, waarbij er een “examenstand” geactiveerd is die alle niet-gewenste programma’s blokkeert.

De afwezigheid van wifi op een aantal scholen wekt veel zorgen op. Om een iPad efficiënt te gebruiken, moeten leraren en ouders de resultaten van de leerlingen kunnen inkijken. Hiervoor is dus inderdaad wifi nodig, maar niet direct. De behaalde resultaten kunnen op de iPad opgeslagen worden, tot de iPad weer in de buurt komt van een router. Is dit nog steeds niet mogelijk, dan kunnen de iPads na schooltijd ook aan een computer worden aangesloten, die alle resultaten uploadt na schooltijd, waardoor deze nog steeds online te bekijken zijn.

Veel scholen hebben geen groot budget. Om dan allemaal dure iPads te kopen, is een enorm risico. Toch kan de aanschaf van iPads uiteindelijk kosten besparen. Een iPad is namelijk een goede vervanger van schoolspullen. Boeken, schriften en andere dergelijke schoolspullen hoeven dan niet meer aangeschaft te worden. Het handige van een iPad is bovendien dat alle bestanden uiteindelijk weer te wissen zijn. Een simpele factory reset en de iPad is weer gebruiksklaar voor de volgende leerling. Dit is niet mogelijk met schriften, die na gebruik niet meer te gebruiken vallen door andere leerlingen.

Al met al, een iPad is een goede keuze voor het onderwijs. Het is beter voor de gezondheid van de leerlingen, kan veel kosten besparen voor de ouders en de school en het apparaat is bovendien makkelijk te programmeren naar wens. Ook wordt het milieu gespaard door het terugbrengen van papiergebruik. Verder zullen kinderen in de toekomst veel handiger zijn in de omgang met computers dan de generatie van tegenwoordig, die grotendeels uit digibeten bestaat.

REACTIES

H.

H.

ik wil ook een ipad

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.