Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Betoog studiefinanciering: geef die studenten wat centen!

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 842 woorden
  • 18 december 2017
  • 128 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
128 keer beoordeeld

Geef die studenten wat centen!

Op school krijg je steeds vaker de vraag wat wil je later studeren? Wat wil je worden? Mijn vraag is echter: hoe ga je het betalen? Een studie kost gemiddeld 2000 euro per jaar. Je kan voor je studie studiefinanciering aanvragen die tot vorig jaar bestond uit 4 onderdelen; de basisbeurs, ov chipkaart, aanvullende beurs en een lening. Maar sinds 1 januari 2015 is door bezuinigingen van de overheid de basisbeurs voor de hbo- en wo-studenten afgeschaft, voor de mbo-studenten niet. Dat levert een bezuiniging van 800 miljoen euro op. Tegenwoordig krijgen studenten dus alleen nog een gratis ov-chipkaart, maar ze kunnen wel een aanvullende beurs en lening aanvragen om zo hun studie te bekostigen. Ik vind dat dit een domme bezuiniging is en dat de basisbeurs/oude studiefinanciering weer ingevoerd moet worden, omdat zo studeren aantrekkelijker wordt, er meer hoogopgeleiden komen en er geen ongelijkheid is tussen rijk en arm.

Het studeren is aantrekkelijker als je studiefinanciering krijgt en hierdoor gaan meer jongeren studeren. Zoals iedereen weet is een studentenleven best duur, de meeste studenten wonen op kamers en het collegegeld is ook niet weinig. Als je op kamers woont als student moet je buiten je hoge studiekosten om ook veel andere dingen betalen zoals je kost en (in)woning. Door al die kosten komen veel studenten in geldproblemen, dit kan studenten afschikken, want wie wil er nu in geldproblemen zitten? Als de studiefinanciering weer ingevoerd zou worden komen studenten minder snel in geldproblemen en is het dus aantrekkelijker om te studeren. Alleen een lening schrikt dus af om te gaan studeren.

Met behulp van studiefinanciering zijn er dus meer jongeren die gaan studeren omdat het aantrekkelijk is. Doordat er meer jongeren gaan studeren, komen er meer hoogopgeleide werknemers in Nederland, wat beter is voor de economie. Als er geen studiefinanciering is, gaan minder mensen op wo-/hbo-niveau studeren en komt er dus een tekort aan hoogopgeleide werknemers in Nederland en een overschot aan mbo-opgeleiden, die immers nog wel studiefinanciering krijgen. Hoogopgeleide werknemers zijn wel nodig en als gevolg van dit tekort zou Nederland hoogopgeleiden uit het buitenland halen. Dit kan lijden tot protesten door Nederlandse werknemers tegen al de buitenlandse werknemers omdat ze nu eenmaal de betere betaalde banen in Nederland inpikken.

In tegenstelling tot de rijke jongeren, zullen de minder rijke jongeren ervoor kiezen om meteen te gaan werken en niet te gaan studeren, dit komt omdat ze vaak weinig geld hebben en een hbo- of wo-studie kost nu eenmaal veel geld. Als ze wel zouden gaan studeren op hbo- of hoger niveau zouden ze met een heel hoge schuld achterblijven; dit wordt vaak door de ouders afgeraden. Daarom kiezen ze ervoor om niet op dit niveau te studeren, maar lager, op mbo-niveau, ook al kunnen ze hoger niveau aan. Of ze kiezen voor de optie om maar gelijk geld te gaan verdienen en dus te gaan werken. De rijkere jongeren zijn eerder geneigd om te gaan studeren op eigen niveau; de ouders hebben daar genoeg geld voor en weten dat dit belangrijk is voor je toekomst (omdat zij dit zelf ook meestal hebben gedaan). De rijken die gestudeerd hebben krijgen beter betaalde banen en worden dus rijker en de armen zonder studie krijgen de minder goed betaalde banen. Op deze manier zal er een grotere scheiding ontstaan in Nederland tussen arm en rijk.

Sommige mensen vinden dat studenten hun studie zelf moet betalen, zodat het vanzelfsprekend is dat ze het serieuzer gaan nemen. Ook denk je beter na over je studiekeuze. Er zijn veel studenten die lang over hun studie doen om het af te ronden. Dat kost de overheid natuurlijk veel geld omdat ze zo voor een langere tijd de studenten moeten financieren en bovendien verdienen de studenten ook nog eens een jaartje minder voor de overheid. Dus zelf je studie betalen zorgt voor een betere studiekeuze en een sneller afstudeerproces.

Dit is echter niet juist, want als je als student studiefinanciering krijgt, is dat niet voldoende om van te leven, je zou naast je studiefinanciering ook altijd nog een deel zelf moeten betalen. De studiefinanciering helpt je bij het betalen ervan, maar verzorgt niet de volledige 100% van alle kosten. Dus doordat je het voor een deel zelf moet betalen, zorgt het nog steeds voor een goede studiekeuze en een snel afstudeerproces.

Al me al is studiefinanciering een stuk beter voor Nederland. Dit komt ten eerste omdat jongeren er eerder voor zullen kiezen om te studeren, omdat het nu eenmaal aantrekkelijker is als je er een vergoeding voor krijgt. Ten tweede krijgt Nederland meer hoogopgeleide werknemers, wat beter is voor de economie en tot slot zal de ongelijkheid tussen arm en rijk kleiner worden. ‘Geef die studenten dus wat centen!’.

Opdracht 1 (blz. 55)

Tekst 1

  1. Zwarte piet en zijn geschiedenis;
  2. B;
  3. B;
  4. Uiteenzetting.

Tekst 2

  1. Minder klachten van discriminatie tegen zwarte piet;
  2. A;
  3. A;
  4. Be.

Tekst 3

  1. Discussies over zwarte piet;
  2. C;
  3. C;
  4. Be;
  5. Tekst 1, geeft volgorde weer en is duidelijk waar de tekst over gaat;
  6. Tekst 3, vertelt een persoonlijk verhaal wat me niet echt interesseert.

REACTIES

D.

D.

Ik vind dat jij dit heel erg goed hebt geschreven! Goed gedaan.

6 jaar geleden

K.

K.

mee eens daniel (&^!!!

6 jaar geleden

H.

H.

Super goed geschreven!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.