Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Social media heeft een slechte invloed op de jeugd

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 621 woorden
  • 11 januari 2017
  • 1010 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
1010 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zoals we weten zijn sociale media is een van de belangrijkste dingen in het dagelijks leven geworden. De gemiddelde Nederlander tussen de twaalf en achttien jaar is ruim twee uur per dag op zijn telefoon bezig. Jongeren gebruiken sociale media om nieuwe vrienden te maken, of om weer in contact te komen met vrienden die ze een tijd niet gesproken hebben. Helaas kunnen door sociale media veel ongelukken gebeuren. Zo is op 7 september 2012 een openbare uitnodiging voor een verjaardagsfeest op de sociaalnetwerksite Facebook geplaatst door een Gronings meisje uit Haren. Ondanks pogingen tot verwijderen maakten anderen het evenement opnieuw aan onder de naam Project X Haren. Het liep uit op een ramp. De schade was meer dan een miljoen euro en er vielen minstens dertig gewonden.

Als eerste wil ik het over cyberpesten hebben. Cyberpesten is een vorm van pesten die vandaag de dag veel voorkomt. Dit gebeurt online door middel van sociale media. Het probleem bij cyberpesten is dat het gebeurt zonder dat we het zien. Het is dan ook moeilijk om er iets aan te doen. 30% van de jongeren is wel eens in aanraking gekomen met cyberpesten. Tim Ribberink was daar een van. Tim was een twintigjarige jongen uit de Achterhoek die zichzelf van het leven beroofde. Hij was een van de vele jongeren die slachtoffer is geworden van online pesten.

Daarnaast hebben een op de tien jongeren ernstige slaapproblemen en de meerderheid heeft slaaptekort. Pubers horen meestal rond een uur of elf te slapen en hebben rond de negen uur slaap nodig. Maar toch pakken de meeste kinderen uit verveling nog even de mobiele telefoon om instagram, facebook of whatsapp te checken. Door het licht dat van het schermpje in de ogen valt, krijgen de hersenen een seintje dat je wakker moet blijven. Zo voelt het alsof je maar een kwartier bezig bent als het in werkelijkheid alweer midden in de nacht is. Een ontregelde biologische klok zit het leervermogen en de hersenontwikkeling van pubers flink in de weg. Wat doodzonde is want die kostbare schooljaren krijg je nooit meer terug.

Zoals we weten zijn sociale media is allang geen trend meer, maar een onderdeel van onze dagelijkse routine. Tijdens het tandenpoetsen even snel Facebook checken, onder het familiediner even een tweet eruit gooien over hoe geweldig het eten smaakt. Zelfs op het toilet scrollen we door onze Instragramfeed. Het is wel duidelijk dat wij onze tijd en aandacht steeds meer besteden aan ‘sociaal’ zijn, maar hoe sociaal zijn die sociale media nu eigenlijk? Wanneer je even op de trein moet wachten, pak je meteen je telefoon. Vroeger ging dit anders. Je had meer contact met de mensen om je heen en daarom maken sociale media ons asociaal.

Toch vinden veel mensen dat je mensen leert kennen door middel van sociale media. Je komt in contact met mensen omdat jullie dezelfde woonplaats of interesses hebben. Dit kan echter ook gevaren met zich meebrengen. Zo werd er in Amerika een experiment uitgevoerd waarin werd bekeken hoe makkelijk het is voor pedofielen om met een minderjarig meisje af te spreken. Door middel van een nepaccount werd er contact gezocht met drie meisjes die na een paar dagen al hun adres gaven. Dit bewijst hoe makkelijk het is voor mensen om zich voor te doen als iemand anders.

Al met al is het sociale contact tussen de mensen langzamerhand aan het verdwijnen. De socialemediagebruikers zijn het niet meer gewend om zonder hun telefoon te communiceren en dat maakt ons asociaal. Ook leiden sociale media tot slaaptekort. Jongeren die ’s avonds met hun telefoon bezig zijn, gaan later naar bed en hebben dus niet genoeg slaap. Kortom, sociale media zijn en het gebruik ervan enorm uit de hand gelopen.

REACTIES

E.

E.

hele interessante spreekbeurt

6 jaar geleden

A.

A.

Sociale media hebben een slechte invloed en niet heeft.

6 jaar geleden

T.

T.

Het is el heeft

3 jaar geleden

T.

T.

Wel*

3 jaar geleden

A.

A.

Voor een 5e klasser is dit wel heel erg slecht ik ga heb mijn spreekbeurt over social media gedaan en ik heb veel meer tekst gevonden en toruwens ik zit in groep 8 ik heb het zelfs nog beter gedaan dan een 5e klasser.

6 jaar geleden

A.

A.

Dit is geen spreekbeurt, dit is een betoog. Een betoog is simpel gezegd het verdedigen van jouw standpunt. Dit leer je wel als je op de middelbare school zit.

5 jaar geleden

T.

T.

Haha je bent dom LOLOLOL

5 jaar geleden

T.

T.

Niet zo onaardig doen hij hoeft dit nog niet te leren ;p

3 jaar geleden

A.

A.

zou je in vervolg de bronvermelding er bij zetten weten we ook waar je de argumenten vandaan hebt

5 jaar geleden

T.

T.

Goed idee

3 jaar geleden

G.

G.

Lekker man je hebt mij geholpen

5 jaar geleden

T.

T.

Mij ook

3 jaar geleden

T.

T.

Heel erg bedankt maar toch denk ik dat het niet klopt want uit onderzoek blijkt dat het niet voor iedereen zo is

3 jaar geleden

A.

A.

bedankt je hebt me geholpen met mijn betoog

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.