Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De macht van IS

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • havo | 962 woorden
  • 10 september 2014
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
14 keer beoordeeld

In bijgevoegd bestand zit een verklarende beschouwing, over waar de IS steeds meer macht krijgt.

Verklarende beschouwing

 

Doel: ter overdenken van een  onderwerp

Taalgebruik: gematigd

Compositiepatroon: verklarend

Alineaverband in de kern: opsommend

 

Basisschema:

                Inleiding: onderwerp dat om een verklaring vraagt

                Kern:     1. Oorzaak / verklaring / reden

                                2. Oorzaak / verklaring / reden

                               3. Oorzaak / verklaring / reden

                               4. Oorzaak / verklaring / reden

                Slot: samenvatting

 

Gespecificeerd schema:

                Inleiding: Waarom heeft de IS steeds meer macht?

                Kern:     1. Onstabiele, arme landen

                               2. Gefinancierd vanuit het westen

                               3. Mensen in de landen willen hervormingen

                               4. Imponerend

                Slot: Samenvatting van bovengenoemde feiten

 

 

Waarom heeft de IS steeds meer macht?

De Islamitische Staat werd in 2003 opgericht, als vereniging van al Qaida. Al Qaida is een terroristische organisatie. Oorspronkelijk was het in Syrië en Irak, vandaar de naam ISIS, maar nu gaan ze steeds verder naar andere landen. Het doel van de IS is, een stichting van een staat (land), geregeerd door een kalief. Een kalief is een opvolger van Mohammed, die een belangrijke profeet was. De laatste tijd is IS steeds meer in het nieuws door hun gewelddadige acties, maar hoe komen ze nou aan zoveel macht?

 

Onstabiele, arme landen

De plaatsen waar de IS nu zoveel macht heeft, zijn vooral arme landen. Ze kunnen hier dus snel plekken veroveren, want die landen hebben niet zoals wij hier, een goed uitgerust leger. Ook zijn die landen instabiel, want de bevolking in die landen is het meestal niet eens met het bestuur van het land. De meeste landen zijn namelijk streng geregeerd, wat inhoud dat mensen bijvoorbeeld geen geloofsvrijheid hebben. Dit zorgt ervoor dat de mensen in die landen in opstand komen tegen het regime, het bestuur dus, en daardoor heeft het leger dat al niet heel sterk is, zijn handen hieraan vol en geen tijd om de IS tegen te houden.

 

Gefinancierd vanuit het westen

De mensen die bij de IS zitten, hebben niet een goed betaalde baan zoals jouw ouders. De IS krijgt geld door het plunderen van banken, het stelen van de staat, het afpersen van winkeliers, belasting innen van mensen die niet hun geloof volgen (het Islamitische) en donaties van rijke personen. Daarnaast, worden krijgen ze ook veel geld vanuit het westen, waar wij ook bij horen. Er zijn een hoop Islamitische mensen die origineel uit Syrië en Irak komen, maar hier heen gevlucht zijn. Die mensen wonen hier niet alleen, ze werken hier ook. Van het geld dat ze verdienen met werken, sturen ze een deel naar de IS. Van dat geld kan de IS betere wapens en voertuigen kopen.

 

Mensen in de landen willen hervormingen

De mensen in de landen waar de IS nu heen gaat, zijn het dus niet altijd eens met het bestuur. Dat leidt er soms toe, dat de bevolking de IS steunt, als ze dat bestuur beter vinden. Dat heeft er ook mee te maken dat de IS meer macht krijgt, want als meer mensen ze helpen kunnen ze meer bereiken. Dat is bij jullie net zo. Als jij in je eentje naar de docent stapt maakt het niet veel indruk, maar ga je met je hele klas wel.

 

Imponerend

Misschien heb je het filmpje wel gezien, of heb je er iets van gehoord. De onthoofde Amerikaanse journalist. Hij was gevangen genomen en werd vorige week onthoofd. Dit is vinden sommige mensen erg imponerend, en dus gaan ze de IS liever uit de weg, dan dat ze er tegen in gaan. Ze zijn namelijk erg bang dat er bij hun hetzelfde gebeurt. De IS had laatst mensen een dorp uitgejaagd, die mensen vluchtten de berg op, waar ze dagenlang gezeten hebben, zonder eten en drinken. Een hoop mensen zijn daardoor gestorven, want ze konden geen kant op. 

 

Al deze redenen bij elkaar, de instabiele, arme landen, de hervormingen, het imponerende gevoel en de financiering uit het westen, dragen dus bij aan de macht van de IS. Er wordt gevreesd dat ze ook hier heen komen, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Ook weten mensen in Nederland nog niet, hoe ze de IS het beste kunnen aanpakken, mochten ze hier heen komen.

REACTIES

P.

P.

Ik vind dit erg leuk

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.