Beschouwing Nederlands gameverslaving

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas havo | 495 woorden
  • 26 februari 2013
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
11 keer beoordeeld

Wat zijn de gevolgen van gameverslaving?

Al schuimbekkend ligt de gameverslaafde op de grond. Na 70 uur nom-stop ‘gegamed’ te hebben, heeft hij eindelijk de gamepoints binnen. Hij is helemaal uitgedroogd en stinkt een uur in de wind. Tijd om te douchen en te drinken heeft hij niet. Ook heeft hij al enkele dagen  ‘vrij genomen’ van school. De gamer is in zijn eigen wereld beland en de spelcomputer bestuurt zijn leven.

Oorzaken

Een gameverslaafde word je niet zomaar. Hiervoor zijn genoeg oorzaken voor aan te wijzen. Ten eerste hebben de verslaafden vaak last van depressies en een laag zelfbeeld. Ook zijn de games zo gemaakt dat ze door de gamer geboeid blijven. Vaak proberen deze mensen te vluchten voor hun problemen en onzekerheid, waardoor ze uiteindelijk gevlucht zijn in de gamewereld en verslaafd zijn geraakt. Maar dit gebeurt niet zonder gevolgen….

Gevolgen

De gameverslaafde zit helemaal in zijn eigen wereld, waardoor zijn hele leven verandert. Voor school is er vaak geen tijd, waardoor de schoolprestaties laag zijn. Ten tweede is het zeer slecht voor de gezondheid: De gameverslaafde neemt geen tijd om te rusten, waardoor er een slaaptekort ontstaat. Ook neemt de verslaafde niet de moeite om zich voldoende te ‘voeden’, want de game is zijn prioriteit nummer 1. Maar waar haalt de verslaafde dan wel de kracht vandaan? Vaak worden er drugs gebruikt om wakker te blijven. Dit is natuurlijk zeer slecht.

Maar denk ook eens aan de familie van de verslaafde? Zullen zij blij zijn om hun kind te zien ‘verdwijnen’ in een spelcomputer? Een ex-gameverslaafde vertelde over het moment waarop zijn moeder vroeg of hij nog wel lid was van de familie. Hier kan je uit opmaken dat de familieband langzamerhand kan verdwijnen….

En hoe zit het met vrienden van de gameverslaafde? De enige vrienden die een gameverslaafde heeft, zijn de online-gamers. De sociale contacten van de verslaafde verdwijnen en hij sluit zich helemaal af van de rest van de wereld. Ook heeft de verslaafde geen contact met meisjes, waardoor hij daar ook geen ervaring mee heeft.

Een positieve wending!

Veel mensen weten dit niet, maar toch zijn er ook nog enkele positieve gevolgen. Zo heeft een gamer een beter ruimtelijk inzicht dan normale mensen en bezit hij over een sneller reactievermogen. Stel je eens voor dat de gameverslaafde dagen lang een voetbalspel speelt? Hierdoor krijgt hij een positiever beeld over voetbal, waardoor er misschien gesport kan worden. Uit elk negatieve, valt iets positiefs te halen. Dat blijkt nu wel weer!

 Zoals je gelezen hebt, is het leven van een gameverslaafde niet altijd even makkelijk om het zacht uit te drukken! Een gameverslaafde zit opgesloten met zichzelf en de gevolgen zijn meestal slecht. Niet alleen voor hem, want kijk maar eens naar zijn familie of sociale contacten? Alle goeie banden met contacten zullen verdwijnen. Daar heeft niet alleen de verslaafde last van, maar ook de mensen om hem heen hebben dat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.