Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dakloze Jongeren

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas vwo | 812 woorden
  • 10 juli 2006
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beschouwing Dakloze Jongeren

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Ze zijn met zo’n 5000 tot 8000 in Nederland, ik heb het over dakloze jongeren. Ze vallen je niet meteen op onder de grote massa, maar ze leiden allemaal een heel ander leven en hebben ieder zo hun achtergrond. De dakloze jongeren zijn een probleem, een probleem van de toekomst, want nu ze nog jong zijn kunnen ze nog geholpen worden.
Maar is het wel nodig en heeft het wel nut om ze hulp te bieden?


Hans vind dat de dakloze jongeren wel degelijk geholpen moeten worden, want ze zijn vaak crimineel, veroorzaken overlast en zijn geen aanzicht voor de buurt. Als het aan hem ligt mogen ze ook wel regelrecht de bak in, opgeruimd staat netjes, weg met dat uitschot.
Pietje vind ook dat er wat aangedaan moet worden, maar niet zo extreem, want ze hebben recht op hulp volgens de grondwet en vaak valt er hun niets te verwijten, want vaak is het niet hun schuld dat ze op de straat belanden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zijn weggelopen uit angst voor hun ouders: ouders kunnen drugsverslaafd zijn en dus een slechte invloed op hun hebben, soms mishandelen ouders hun kinderen ook en besluiten die dus ‘weg te lopen’.
Sjraar is het niet helemaal eens met Pietje, want niet alle jongeren zijn zo. Naar zijn denken komen de meeste jongeren op straat door hun eigen handelen. Ze lopen bijvoorbeeld weg omdat ze het niet kunnen vinden met hun ouders of ze worden door de ouders zelf uit het huis gezet vanwege hun slechte gedrag. Ook komt het vaak doordat jongeren verslaafd zijn aan drugs of alcohol, waardoor ze tussen andere verslaafden terecht komen die ook vaak op straat leven.
Truus heeft het te doen met de dakloze jongeren en vind dat Sjraar het fout heeft. Meestal kunnen die jongeren er niets aan doen dat ze het niet kunnen vinden met hun ouders, bijvoorbeeld door de puberteit of doordat ouders niet goed genoeg hun best doen aan hun relatie met hun kinderen. Dat jongeren zich slecht gedragen kan ook komen door een slechte opvoeding. Alcohol en drugs, daar kunnen ze al helemaal niets aan doen, want daar wordt hun gedachtegang door beïnvloed en zullen ze dus niet meer helder kunnen nadenken, dus als ze dan iets verkeerds doen kun je het hun niet kwalijk nemen.
Huub vindt dat de jongeren die aan alcohol of drugs verslaafd zijn er maar nooit aan hadden moeten beginnen, het is dus hun eigen schuld. Wat Truus zegt kan wel kloppen, maar als hij het zo hoort ligt het probleem bij de ouders. Je kunt het probleem beter aanpakken bij de wortels, om de jongeren te helpen heeft dus sowieso geen nut, want als ze weer terug komen bij hun ouders zal er niets veranderd zijn, en zullen ze zo weer terug op het verkeerde pad zijn. Dus men moet de ouders helpen.
Gerta vind dat het wel sociaal is om de jongeren te helpen, maar ze zullen er meestal nooit vanaf komen. Het blijkt dat wanneer ze bijvoorbeeld aan drugs of alcohol verslaafd zijn geweest er ook weer makkelijk opnieuw verslaafd aan kunnen raken, en dan is men weer bij af. De jongeren die op straat leven zijn vaak ook crimineel, want ze moeten ook op een manier aan geld komen en zodoende krijgen ze ook vrienden in het criminele circuit, waar ze in zware tijden in hun latere leven makkelijk op kunnen en ook zullen terugvallen. En dus weer bij af.
Mientje vind het allemaal wel ok wat ze zeggen, maar heeft het wel nut om de jongeren te helpen? Het kost miljoenen aan belastinggeld, al die opvangtehuizen, voedsel, personeel etc. noem maar op, ook al zouden we het aanpakken bij de ouders. En wat leveren de jongeren op voor de maatschappij??? Niets, of nauwelijks wat, ze zijn en blijven voornamelijk alleen maar een last, want zoals Gerta al zei, keren ze meestal toch weer terug op het verkeerde pad. Ook al gebeurt dit niet, dan zal het de maatschappij uiteindelijk meer kosten dan dat het oplevert.
Bert is het met bijna allen eens, maar het hoeft volgens hem niet zo duur te zijn om het probleem aan te pakken. Zijn idee is om het wat gematigder aan te pakken en dan vooral gericht op de toekomst door middel van voorlichting aan de ouders en kinderen. Dit bespaart heel wat kosten en werk. Het lost het probleem niet direct op, maar het is wel alvast voor de toekomst.

Zo te zien zijn de meeste het erover eens dat dakloze jongeren een probleem voor de maatschappij vormen, maar of het nou echt op te lossen is, is niet duidelijk en als dat al zou kunnen zou het niet veel opleveren. Het beste lijkt het om het probleem preventief aan te pakken door middel van voorlichting.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.