Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gebruik van sociale media

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 6e klas vwo | 887 woorden
  • 21 maart 2018
  • 270 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
270 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Dat ene appje sturen voordat je de les in gaat, die ene like die je extra krijgt op je foto op Instagram of een statusupdate op Facebook. Sociale media zijn in korte tijd erg belangrijk voor de maatschappij geworden. De gemiddelde gebruiker kijkt meer dan 1500 keer per week op zijn of haar smartphone blijkt uit onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Tecmark. De jongeren gebruiken hun smartphone en de sociale media het meest. Vooral de platforms Instagram, Snapchat en WhatsApp worden gebruikt onder de jongeren.

De invloed van deze sociale media is erg groot. Voor veel jongeren is een leven zonder smartphone of sociale media niet meer weg te denken. Velen zeggen zelfs dat het een verslaving word en het hun eerste levensbehoefte is. De sociale media is op dit moment ook erg groot en word veel bereikt maar het staat niet altijd in een positief daglicht.

Het grote bereik van sociale media draagt bij aan het zelfvertrouwen van de jongeren. Zij leren vaak online nieuwe mensen kennen met dezelfde interesses en hobby’s en vergroten zo hun netwerk van vrienden. Wat onderwijs betreft kunnen sociale media ingezet worden om een afwisselende manier van les geven aan te bieden. Jongeren kunnen leren samenwerken en ze kunnen leren hoe ze op een verstandige, positieve en innovatieve manier met sociale media om kunnen gaan. Een mooi voorbeeld van het gebruik van sociale media in het onderwijs is het Twitteraccount van CBS Anna van Buren in Enschede. De school gebruikt Twitter om ouders te informeren. Leerkrachten en ouders reageren op de berichten en plaatsen foto’s van activiteiten die in en rondom de school hebben plaatsgevonden. Ook gebruiken jongeren sociale media om aan medeleerlingen hulp te vragen over een onderwerp dat ze niet begrijpen. Sociale media is een project van de toekomst, dat later nog in veel vervolgopleidingen gebruikt zal worden.

Maar als jongeren zo intensief gebruik maken van de sociale media, kunnen er een aantal klachten bij hen ontstaan. Zo kunnen zij problemen krijgen met concentreren. Door de sociale media slapen veel jongeren slecht omdat ze tot laat nog op hun mobieltje zitten, hierdoor kan je je de volgende dag minder goed concentreren. Tijdens het leren hebben veel jongeren ook de drang om op hun mobieltje te kijken of ze een melding binnen hebben gekregen en dit leid erg af van het leren. Dit komt omdat de jongeren bang zijn dat ze berichten of notificaties zullen missen, zij hebben de Fear of Missing Out (FOMO) ontwikkeld. Deze angstaandoening neemt steeds meer toe onder jongeren, met als gevolg een angst en onrustigheid. Jongeren die berichten missen hebben een grotere kans op buitensluiting. Zij zijn niet op de hoogte wat er in hun vriendengroep speelt en kunnen niet meepraten.

Uitsluiting kan leiden tot pestgedrag. Pesten online heet cyberpesten en kan op veel verschillende manieren voorkomen, een aantal voorbeelden daarvan zijn; misbruik van persoonlijke gegevens, dreigtweets en haatposts. Jongeren sturen via sociale media vaak gemakkelijk dreigende berichten of belastende foto’s. Een onderwerp in het cyberpesten is bijvoorbeeld ‘Slut-shaming’ . Dat is het bestempelen van een meisje of vrouw als slet of hoer. Vaak slut-shamen jongens meisjes om hun mannelijkheid te bevestigen. Ook doen ze het om jaloezie te uiten wanneer e enken dat hun partner interesse heeft in andere jongens. Cyberpesten komt vaker voor dan face-to-face pesten, omdat de dader zich anoniem veiliger voelt. Hij hoeft het slachtoffer niet in de ogen te kijken en hoeft zo zijn schuld niet onder ogen te zien. Jongeren die te maken krijgen met cyberpesten kunnen zich heel rot voelen en in het ergste geval kan het leiden tot zelfmoord, dit is de laatste jaren toegenomen. Er is ook een verband te zien tussen het toenemende sociale media gebruik en de toename van het aantal zelfdodingen.

Een andere belangrijk aspect van sociale media is privacy. Met één druk op de knop kunnen onbekenden en misschien zelfs wel criminelen meekijken naar wat jij allemaal online doet op het internet. Door gebruik van sociale media geef je een hoop privacy weg. Veel apps krijgen toegang tot je foto’s en contacten terwijl dit misschien beter is om verborgen te houden. Ook zijn er hackers op het internet die heel snel achter jou gegevens kunnen komen. Soms posten jongeren iets op internet waar ze later spijt van krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar een 16-jarig meisje uit Haren, zij deelde per ongeluk een uitnodiging voor haar verjaardagsfeest met iedereen. Dit speelde zich af op het platform Facebook. Het gevolg hiervan was dat er 8000 mensen op deze uitnodiging hadden gereageerd. Er stroomden duizenden mensen Haren binnen om naar het feestje te gaan en het liep erg uit de hand. Er ontstonden rellen waarbij de veel mensen vernielingen begonnen aan te richten en er veel slachtoffers vielen. Die avond en nacht werden er wel 34 relschoppers gearresteerd.

Sociale media kunnen dienen voor heel snel contact, snel informatie op te zoeken en het latere toekomstbeeld. Toch kan het gebruik van sociale media leiden tot negatieve gevolgen in een korte tijd zoals slechte concentratie en cyberpesten. Gebruikers van de sociale media kunnen een depressie krijgen of een angststoornis. Ook kan het heel goed gebruikt worden in het onderwijs. Maar sociale media kunnen ook leiden tot lichamelijk geweld. De afweging moet gemaakt worden tussen de positieve en de negatieve gevolgen.

REACTIES

B.

B.

Er mist alleen een echte uitsmijter, Alinea's zijn duidelijk weergeven en met de goeie volgorde van oorzaken, gevolgen en oplossingen.

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.