Deze software heb je komend schooljaar nodig

Deze software heb je komend schooljaar nodig

Door Wayne

Op de middelbare school zul je honderden verslagen en presentaties moeten maken, niet te vergeten de onvermijdelijke sector-/profielwerkstukken. Gelukkig kun je alles netjes achter je computer doen, geen gehannes meer met het knippen in kranten of lijmresten aan je nagels. Om een beetje uit te blinken in je verslagen en ander schoolwerk, heb ik hier een paar essentiële softwaretips voor je.

Microsoft Office (Apache OpenOffice)

Onmisbaar in je middelbare school-carrière: Microsoft Office. Geheid dat je 'm al op je computer hebt staan. Je zult zeker bijna elke week te maken krijgen met programma's als Word, Powerpoint en Excel. Probeer in Word vast dingen als paginanummering, voetnoten en citaten onder de knie te krijgen. 

Wil je liever niet €150 dokken, dan kan je ook Apache OpenOffice downloaden. Die software is gratis en bevat onder andere ook een variant op Word, Powerpoint en Excel. 

Cloud storage

Ook erg handig als je een groepsproject moet doen: cloud storage. Diensten als Google Drive, Dropbox, OneDrive bieden dat. Sla je verslagen op in de cloud, zo kan iedere groepsgenoot op ieder moment van de dag bij het verslag. Kan je luie groepsgenoot nog midden in de nacht zijn taak van het project doen nadat iedereen een boos app'je naar 'm heeft gestuurd.

Montageprogramma's 

Het kan weleens voorkomen dat je een filmpje moet maken voor een schoolvak, denk aan CKV of voor vreemde talen. Daarom kan het nooit kwaad om 'n montageprogramma op je computer te hebben. Ik benoem hier drie makkelijk te gebruiken montageprogramma's.

Windows Movie Maker
Met Windows Movie Maker kan je heel eenvoudig simpele filmpjes monteren. Soms zit-'ie al standaard op je computer, en soms moet je 'm even downloaden

iMovie
Voor Mac-gebruikers onder ons kan je iMovie gebruiken. Je kan 'm vinden in de App Store. iMovie is net wat uitgebreider dan Windows Movie Maker, daarbij heeft het al een hele rits muziek- en geluidseffecten voor je in het programma.

Movavi
Als je Windows Movie Maker net wat te basisch vindt, dan kan je Movavi gebruiken. Movavi bevat allerlei filters, titelschermen en audio-bestanden voor je filmpje. Het programma is voor zowel Mac als Windows te gebruiken. 

Adobe Creative Cloud

Voor de echte professionele creatievelingen onder ons kan je abonneren op Adobe producten. Producten als Photoshop, Lightroom en Premiere kunnen heel handig zijn als je echt wilt uitblinken in je projecten. Let wel: het zijn wat ingewikkeldere programma's.

Photoshop
Met Photoshop kan je meesterwerken maken. Je kunt het gebruiken voor mooie voorbladen van je Word-document, of je kunt een foto van jezelf bewerken zodat je op de top van een vulkaan staat, voor je aardrijkskunde-verslag.

Lightroom
Heb je foto's gemaakt van je reageerbuisje met blauwe substantie voor een verslag van scheikunde, maar is de substantie zelf niet zo blauw op de foto? Geen ramp, met Lightroom kan je namelijk alle foto's nog even flink nabewerken. Verander het contrast, de belichting en gooi er een kleurencorrectie overheen. Zo staat het echte blauw tenminste in je verslag.

Premiere
Voor de echte diehard-filmmakers/vloggers onder ons kan je gebruik maken van Adobe Premiere. Een professionele montageprogramma met veel meer toeters en bellen dan Windows Movie Maker of iMovie. Met dit programma maak je de beste natuurdocumentaires voor je biologie-werkstuk. 

Opruimen

Aan het eind van het schooljaar zit je computer waarschijnlijk vol met ongewenste gegevens die alleen maar ruimte in nemen op je schijf. Om weer wat ruimte vrij te maken voor je volgende miljoenen werkstukken, kan je gebruikmaken van de volgende software.

Advanced System Optimizer (Windows)
Naast het feit dat deze software alle hoeken van je computer schoon kan maken, kan het programma ook prestaties van de computer verbeteren en er beveiliging op zetten.

Clean My Mac 3 (Mac)
Ook deze software maakt je computer schoon, maar hij maakt 'm ook weer sneller voor je. 

Zo, kan je weer een tijdje vooruit voor de komende 4/5/6 jaar. Zet 'm op hè!

Gepubliceerd op 15 augustus 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.