Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

John Irving

auteur

man

Engels

2 maart 1942


John Irving, zijn officiële naam is John Wallace Blunt Junior, is een Amerikaanse schrijver. De vader van John Irving was een Amerikaanse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog, samen met zijn medesoldaten, veertig dagen werd vermist.

Hierna is zijn vader niet meer terug gekomen bij zijn moeder en is John met zijn stiefvader opgegroeid.
Toen John de kans kreeg om te gaan studeren is hij Duits gaan studeren. Na een jaar kreeg hij de kans om naar Wenen te verhuizen en deze kans heeft hij met beide handen aangepakt. Tijdens deze jaren van zijn studie begon hij met korte verhalen schrijven. In 1978 brak hij door met zijn eerste roman en sinds dien heeft hij al vele populaire romans geschreven. Inmiddels behoort hij tot één van de beroemdste schrijvers van de wereld en heeft hij al vele prijzen in ontvangst mogen nemen.

John Irving gebruikt heel veel dingen uit zijn eigen verleden voor het schrijven van zijn boeken. Zo wordt er in dit boek heel veel terug verwezen naar worstelen: John heeft vroeger altijd aan worstelen gedaan. Hij gebruikt dus elementen uit zijn eigen leven om een boek te kunnen schrijven. Een ander voorbeeld is het boek ‘De beren los’ waarin de locatie Wenen centraal staat. Dit is ook weer een verwijzing naar zijn leven: John heeft in Wenen gestudeerd en heeft het daar jarenlang heel erg naar zijn zin gehad.