Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wat vind jij het meest lastig aan het voorbereiden op het MAW-examen (mavo/havo/vwo)? Laat het weten in deze poll en wij maken hier morgen een speciale uitlegvideo over met docent Volkan Tasdan!

Jan Wolkers

auteur

man

Nederlands

26 oktober 1925

19 oktober 2007


Jan Hendrik Wolkers werd geboren op 26 oktober 1925. Hij groeide op in Oegstgeest en stamde uit een streng gereformeerd, groot gezin. Tijdens de oorlog overleed zijn oudste broer als gevolg van een besmettelijke ziekte.

Wolkers bleef uit de handen van de Duitsers en ontkwam aan de Arbeitseinsatz. Hij bekwaamde zich als beeldend kunstenaar en ging na de oorlog in Amsterdam aan de Rijksacademie studeren. In de jaren vijftig volgde hij lessen bij enige bekende kunstenaars in het buitenland. In die tijd maakte Wolkers diverse beeldhouwwerken die op tal van plaatsen in de Nederlandse openbare ruimte staan. Hij schreef een groot aantal romans en verhalenbundels. In de zeventiger jaren werd hij het symbool van het doorbreken van seksuele taboes.

Zijn beroemdste roman was “ Turks Fruit” , zeker nadat er een verfilming met Monique van der ven en Rutger Hauer op de markt verscheen. (1972)

Jan Wolkers overleed op 19 oktober 2007. De uitvaart op 24 oktober werd zelfs rechtstreeks op tv uitgezonden. Wolkers zou dit waarschijnlijk wel amusant hebben gevonden.