Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Josha Zwaan


Josha Zwaan
Bekend als
Auteur
Schrijft in het
Nederlands
Geslacht
Vrouw
Geboren
19 december 1963
Biografie

Josha Zwaan werd op 19 december 1963 geboren in Nieuw Zeeland, als dochter van Nederlandse immigranten. Toen zij drie jaar was verhuisde het gezin terug naar Nederland

Josha Zwaan werd op 19 december 1963 geboren in Nieuw Zeeland, als dochter van Nederlandse immigranten. Toen zij drie jaar was verhuisde het gezin terug naar Nederland. Josha Zwaan groeide op in Zeeuws Vlaanderen, West-Friesland en op de Veluwe.
Na haar studies Andragologie en Sociale Pedagogiek (Vrije Universiteit Amsterdam) werkte zij jarenlang in de hulpverlening aan extreem problematische drugsgebruikers en de jeugdhulpverlening.

In 1999 maakte zij een overstap naar het geven van trainingen op het gebied van communicatie en leiderschap. Van 2004 tot eind 2011 had zij een eigen praktijk voor coaching en procesbegeleiding.

Al van jongs af aan schreef Josha Zwaan verhalen. Haar eerste ‘boek’ schreef zij op elfjarige leeftijd. De uitgeverij waar zij haar manuscript naar toe stuurde vond het een knap werkje, maar met een te volwassen thema (ziekte en dood) voor een kinderboek. Op haar achttiende behoorde zij tot de winnaars van een wedstrijd van VIVA: erotische verhalen door vrouwen geschreven. Dit verhaal werd opgenomen in een bundel, uitgegeven door uitgeverij Novella.

Schrijven bleef een rode draad in haar leven. In de verschillende functies die zij had schreef zij projectplannen en beleidsstukken en soms ook impressies van wat zij meemaakte met cliënten.

De tijd om verhalen te schrijven vond zij pas weer toen haar kinderen groter werden. Na haar veertigste verjaardag besloot Josha Zwaan serieus werk te maken van haar schrijversschap. Zij startte met het schrijven van een roman en werkte tussendoor aan verhalen en essays.

In 2009 behoorde zij met het verhaal Al dood tot de winnaars van een verhalenwedstrijd van uitgeverij Pamac. Dit verhaal werd opgenomen in de bundel Misdaad in het kort.

In de serie Duizend Woorden van het programma De Avonden, werd zij uitgenodigd om haar verhaal Klaprozenfeest voor te komen lezen in de uitzending van 23 april 2009.

In het najaar van 2009 behoorde zij tot de winnaars van een wedstrijd van de Gelderse Schrijverskring in samenwerking met uitgeverij Kontrast. Het verhaal Bramenjam werd opgenomen in de bundel Select Gezelschap.
In 2010 verscheen haar debuutroman Parnassia, bij uitgeverij Artemis & Co. In 2013  kwam nummer twee: Zeevonk. 
Naast fictie schrijft Josha Zwaan ook essays. Sinds 2009 heeft zij gepubliceerd in Trouw, Volkskrant Magazine, Tijdschrift voor Coaching en Tijdschrift Volzin.

 
Meer details
Josha Zwaan

Boeken

Alle verslagen

Er zijn nog geen verslagen geschreven over deze persoon.

Verslag toevoegen