Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Tim Krabbé

auteur

man

Nederlands

13 april 1943


Hans Maarten Timotheus is eigenlijk de echte naam van Tim Krabbé (1943), maar zijn roepnaam is gewoon Tim Krabbé. Hij is dus geboren in de oorlog en werd vooral bekend als schrijver en schaker.

Al van jongs af aan houdt Tim ervan om records te verbreken. Zo begon hij op zijn derde al cijfers op de typmachine van zijn ouders te typen die steeds langer werden. In de jaren daarna raakte Tim gefascineerd door wielrennen en is hij begonnen met voetballen en schaken. Ook daarin wilde hij zichzelf continu verbeteren. Een quote uit het binnenhof waar zijn passie voor wielrennen en schaken duidelijk wordt: ‘Wielrennen is zonder enige twijfel de mooiste sport die ik ken, en schaken het mooiste spel’.

Toen Tim ouder werd is hij journalist geworden voor onder andere Vrij Nederland. Daarna is hij boeken gaan schrijven en hiervoor werd hij geïnspireerd door de literaire werken van Willem Frederik Hermans. In meerdere boeken van Tim is dan ook de stijl van Hermans terug te vinden. Naast de stijl van Hermans is er ook nog veel uit het verleden van Tim Krabbé in zijn boeken terug te vinden: namelijk zijn passie voor schaken en wielrennen.
En wat Tim vroeger graag deed, namelijk zichzelf continu verbeteren, is nu nog te zien: hij heeft inmiddels al vele boeken geschreven en heeft voor deze boeken al verschillende prijzen ontvangen. In 2009 mocht hij zelfs het Boekenweekgeschenk schrijven.