Werkpaarden: scholieren en hun bijbaan

Werkpaarden: scholieren en hun bijbaan

Door

Uitgaan, kleding, mobieltjes: het kost allemaal geld. En als mams en paps na een tijdje de portemonnee niet meer trekken dan kun je er bijna niet omheen: je moet een baantje zoeken. Maar wat voor een?

Nikki is 18 en combineert drie verschillende bijbaantjes. Ruben (15) werkt bij de Jumbo en Tim is 16 en werkt als theatertechnicus. ‘Het is altijd gezellig na een voorstelling.’

plaatje:2Nikki Put, 18 jaar, 6 gymnasium
Baan: Kruidvat-medewerker (4 uur per week), oppas (9 uur per twee weken) en eindredacteur schoolkrant
Verdiensten: 4,20 bij de Kruidvat, 40 euro per dag van 9 uur en de schoolkrant is vrijwillig

Waarom? Om geld te verdienen, en ik vind het leuk om op kinderen te passen.
Waarom juist dit werk? Ik wilde op mijn vijftiende al bij Kruidvat werken maar toen vonden ze me te jong. Later probeerde ik het nog eens, omdat mijn vrienden er ook werken is de werkomgeving leuk. Eerder werkte ik in een verzorgingstehuis voor ouderen en gehandicapten als wasser en strijker, maar dat kon ik alleen in de zomervakantie doen.
Denk je ook al aan je cv? Het was voor mij niet de reden om te gaan werken, maar ik vind het wel prettig dat ik nu bijvoorbeeld ervaring heb opgedaan met het omgaan met geld en een kassa. De ervaring die ik opdoe bij het maken van de schoolkrant is misschien handig voor mijn vervolgstudie, Theater-, film- en televisiewetenschappen in Utrecht.
Waar zou je nooit willen werken? In de horeca. Ik heb kort als afwasser bij een restaurant gewerkt maar dat beviel niet: ik moest altijd werken als anderen vrij waren, en ik moest werken tot ‘s avonds laat. Ik werk liever overdag.

plaatje:3Ruben Hietbrink, 15 jaar, 4 vmbo-t
Baan: medewerker groenteafdeling van supermarkt Jumbo (6 uur per week)
Verdiensten: 3,05 per uur

Waarom werk je? Om een zakcentje bij te verdienen.
Waarom juist dit werk? Mijn broer heeft dit werk ook gedaan, op die manier kon ik hier makkelijk binnenkomen. Vroeger plukte ik bessen, maar dat vond ik saai.
Denk je ook al aan je cv? Ik ben niet met dat doel gaan werken, maar nu ik werk besef ik wel dat het goed is voor mijn cv. Bij de intake voor mijn vervolgschool vonden ze het bijvoorbeeld goed te zien dat ik werkte en vrijwilligerswerk deed. Ik heb tien weken lang twee uur per week computerles gegeven aan ouderen van 50-70 jaar oud.
Waar zou je nooit willen werken? Ik zou nooit vuilnisman willen worden: vies werk doen vind ik niet erg, maar die stank is onverdraaglijk.

plaatje:4Tim van ’t Hof, 16 jaar, 5 vwo
Baan: theatertechnicus (‘verschilt, soms drie volle dagen per week, met één voorstelling ben ik 8 à 9 uur bezig’)
Verdiensten: 4,50 per uur

Waarom werk je? Ik wil ervaring opdoen want ik wil voor techniek en theater studeren aan de Hogeschool van de Kunsten in Amsterdam, het gaat me niet om het geld. Eerder ben ik afwasser geweest en heb ik folders gelopen.
Is het stressvol? Ja dat komt voor, soms werken apparaten niet mee of zijn er ineens lampen kapot en is het de vraag of we het op tijd geregeld hebben. En soms is het ook wel veel, ik moet dan lang vooruit plannen met mijn schoolwerk. Niets op het laatste moment laten aankomen dus, want ik kan ook ineens gebeld worden om te werken als er iemand ziek is.
Zijn er leuke extra’s aan je werk verbonden? Ik zie veel voorstellingen en ik ontmoet veel bekende artiesten. Het is altijd gezellig na een voorstelling.
Denk je ook al aan je cv? Zeker weten, ik ben een portfolio voor mezelf aan het opbouwen, ik heb heel bewust voor deze baan gekozen.
Waar zou je nooit willen werken? Ik zou nooit in een kantoor willen werken. Stilzitten en niet creatief bezig zijn zou ik niet kunnen.

Gepubliceerd op 13 mei 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie