Eindexamens en faalangst? Tips!

Eindexamens en faalangst? Tips!

Door

Faalangst: het woord op zich schrikt al af.
Iedereen kent wel een beetje examenvrees, maar soms slaat het negatieve denken door.
‘Wat gebeurt er als jij zakt en je klasgenoten niet?’
‘Hoe faalangstig word ik straks als ik een herkansing moet maken?’
‘Stort mijn wereld ineen als ik definitief zak en alle anderen gaan studeren of reizen?’

Niet te veel aandacht aan besteden! Er is genoeg aan te doen. Ik ben op zoek gegaan naar oplossingen. Maar voordat je al je spaargeld uitgeeft aan anti-faalangstmiddelen: doe eens deze faalangsttest. Komt eruit dat je faalangst hebt? Lees dan vooral verder.



Genoeg goeie info
Het is handig eerst eens wat te lezen over het probleem waarmee je kampt. Lees eens de standaard zelfhulptips door, misschien zijn de meest simpele aanwijzingen voor jou al heel verhelderend.

Prijzige pillen
Een mogelijkheid die niet veel inspanning kost maar des te meer geld, is pillen graaien. Bij de drogisterij De Tuinen zou je wel tien potjes kunnen meenemen met pillen voor verbetering die jij kan gebruiken: energie, weerstand, concentratie, noem maar op. Ik heb zelfs in het Kruidvatkrantje een pilletje zien staan van Dagravit, vijftien euro, met ‘unieke examencombinatie’.
Zouden de bedenkers hiervan niet gewoon met een 10 voor hun examen Economie zijn geslaagd?

Lichamelijke toetakelingen
Als we even verder de lichamelijke toetakelingen induiken: acupunctuur. Vorig jaar koos een klasgenoot van mij voor naalden in plaats van stress. Ik interviewde haar (luister hier) als examenreporter om te achterhalen: zijn die naalden niet veel enger dan het examen zelf? Zij vond van niet.

Extra goed voorbereiden
Ga op kamp! De Universiteit Twente bijvoorbeeld organiseert eindexamenkampen. Kost een paar centen (6 dagen a 449 euro), maar dan ben je verzekerd van een goede voorbereiding.

Mijn ervaring
Ikzelf hield me verre van middeltjes en methoden om faalangst tegen te gaan. Eerst zei ik dat ik geen last had van faalangst, vervolgens voelde ik het toch een beetje opkomen en ging ik voor mezelf wat regeltjes bedenken die zouden moeten helpen. Ik zorgde dat ik op regelmatige tijden ging slapen, en ik probeerde niet teveel korte energieboosters te gebruiken omdat ik me daarna weer vermoeid zou voelen.
Het studieontwijkende gedrag bleef tot aan het einde van mijn middelbare schoolcarrière bestaan, en dat accepteerde ik dan ook maar van mezelf. De belangrijkste onderdelen daarvan waren tijdens mijn examenperiode dagelijks publiceren op scholieren.com en examen.nl over mijn gemaakte examens. Daarnaast vouwde ik alle kleding uit mijn kast nog eens, stofzuigde ik eindelijk eens onder mijn bed, structureerde ik mijn documenten op de computer en gooide ik oude make-up weg.

Grote Tot Rustkoming
Mijn belangrijkste tactiek om de tentamens te halen was mijn Grote Tot Rustkoming vlak voor ik de examenzaal inging. Dan bedacht ik me: Over één minuut begin ik met mijn examens. Hoe dan ook, nú kan ik niets meer extra leren, geen extra vaardigheid meer opdoen, of wat dan ook. Ook al had ik dat de afgelopen maanden wel tien keer beter kunnen doen, nú kan het niet meer. Ik moet het zo goed mogelijk maken, meer kan ik niet doen.
Rationeel nadenken, heel belangrijk. Na de examens mag je boos op jezelf worden dat je meer had moeten leren, in de meivakantie niet naar Spanje had moeten gaan en niet zoveel had moeten spijbelen. Het momentje dat ik vlak voor de examens pakte, hoe vreemd en tegenstrijdig ook, raad ik elke examenkandidaat aan. Succes!

Gepubliceerd op 19 april 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie