Dat onderwijs van tegenwoordig

Dat onderwijs van tegenwoordig

Door

‘We kunnen weer naar huis, de eerst volgende twee uur vallen ook uit’, roepen mijn klasgenootjes als ik de school binnenkom. Dat we het eerste uur niet op school aanwezig hoefde te zijn was mij al bekend, maar dit nieuws is nieuw voor me.

Goed georganiseerd weer…

Op de open dag, drie jaar geleden, beloofde de school vanalles. Goed onderwijs, een veilige leeromgeving en buitenschoolse activiteiten. Maar heb ik er in deze drie jaar ook maar iets van gemerkt? Nee.

Goed onderwijs? Ik kan mijn eigen Franse leraar (uit Afrika) niet eens verstaan! Maar daar had hij een goede reden voor ‘Ik leer jullie Frans en jullie mij Nederlands’ werd er aan het begin van het jaar ons verteld. Van het ‘ik leer jullie Frans’ gedeelte heb ik niet veel gemerkt, want als je elkaar niet verstaat, schiet het natuurlijk niet op.

'Les'uren
En wat is er met die 1040 lesuren gebeurd, waar leerlingen elkaar in november de hersens voor insloegen tijdens de ‘stakingen’? Ik zit ze wel uit, maar leer niets. We krijgen nu een snelcursus pokeren en stemmen welke film we willen kijken. En dat twee weken lang. Ja, zo kunnen we allemaal roepen dat we 1040 ‘les’ uren hebben, maar ik denk niet dat je later veel zou hebben aan een snelcursus pokeren.

Is het nou echt zo slecht gesteld met het onderwijs van tegenwoordig? Of ligt dit aan de scholen zelf? Als je helemaal naar de kern van het probleem gaat, is het duidelijk dat alles weer om slechts een ding draait: geld. Want als je op een particuliere school zit, waar je zo’n 13.750 euro per jaar betaalt, krijg je het beste van het beste. Dat lijkt wel 100 jaar terug in de tijd!

We kunnen klagen wat we willen, het zal niet veel helpen. Gelukkig kunnen we altijd in ons achterhoofd houden ‘Je middelbare schooltijd, is de leukste tijd die er is'.

Gepubliceerd op 12 juni 2008
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie