Uh oh.. naar bureau Halt

Uh oh.. naar bureau Halt

Door

Voor Scholieren.com interviewde ik iemand die een taakstraf via bureau Halt gekregen heeft. We noemen hem even Kees (15) voor het gemak, en om het toch wel anoniem te houden.

Kees: "Ik werd op school uitgedaagd door een jongen. Veel gezeik waarna ik hem op zijn neus sloeg. Ik weet dat ik fout zat maar op sommige punten ben je zo boos dat je eerst doet en dan pas denkt."

Toen moest Kees 40 uur gaan werken in een zwembad. Als schoonmaker.

Wat voor straf heb je gekregen?
"In een zwembad moet ik de douches, kleedruimtes en toiletten schoonmaken. Ik heb er nu 5 uur op zitten dus ik moet nog 35 uur op verschillende zaterdagen werken."

Spijt
Vind je je straf gepast voor wat je gedaan hebt?
"Ik ben het er niet mee eens. De klusjes die ik moet doen maken me nog niet zoveel uit maar het aantal uren vind ik overdreven, want als ik 20 uur had gekregen had ik het ook gelijk begrepen. Ook omdat het niet mijn bedoeling was die jongen te slaan. Ik had er ook meteen spijt van."

Denk je dat je dit nu nooit meer zal doen?
"Voorlopig in ieder geval niet meer omdat ik er wel van geleerd heb en gezien heb wat ik ermee aangericht heb. Ook het hele gedoe met Justitie hoef ik geen tweede keer. Volgende keer los ik het echt wel anders op."

'Hij negeert mij en ik hem'
En wat gebeurt er als je die jongen tegenkomt?
"Elke keer als ik hem zie moet ik er wel aan denken, hij zit ook bij mij op school. Maar hij negeert mij en ik negeer hem. Dat is ook wel het beste. Vlak nadat het gebeurde heeft een vriend van hem een beetje lopen dreigen maar dat was al gauw weer opgelost."

Tot slot; heeft het proces verbaal nog gevolgen voor jou?
"Tot mijn achttiende heb ik een soort van strafblad. Het is meer een registratie bij de politie maar mocht ik nog een keer in aanraking komen met Justitie voor mijn achttiende wordt het wel een officieël strafblad. Zo niet wordt dat dossier vernietigd. Qua schoolcarrière heeft het gelukkig geen gevolgen. Ik wil wel een baantje, maar daar kan ik beter mee wachten totdat mijn taakstraf erop zit."

Gepubliceerd op 30 juni 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie