Special Kamagurka - Interview

Special Kamagurka - Interview

Door
Ik heb mezelf.
De enige echte rock-en-roll levenskunstenaar Kamagurka was in Amsterdam. Met een biertje erbij wilde hij best wat vertellen over het hoe en waarom van zijn nieuwe album De Man Met De Grasparkiet. Kamagurka in gesprek met zichzelf.

Interview
Waarom nu dit nieuwe album uitgebracht?
Awel, omdat 'ie af was eigenlijk. Ik ontmoette Johan Desmet, die de muziek doet, en Luc en Marcel (resp. bas en drums, red.). Ik heb eindelijk de mensen ontmoet met wie ik, al grasduinende door de tweehonderd teksten die ik had geschreven, hele goede muziek kan maken.

[image:1:center:Kama & Biertje]
Een heuse zangcarriere dus?
Ik zing al mijn hele leven lang. Ik wil verschillende vormen proberen, ik zie niet waarom je maar een ding zou doen. Nu is het muziek, ja, maar opboksen tegen deuS en Das Pop hoeven wij niet. Die jongens zitten wel in een ander vaarwater. Toch ben ik wel muzikant hoor. Vroeger keek ik via de antenne Engelse muziekshows, Top Of The Pops, met Frank Zappa en Roxy Music. Dat vond ik mooi. Humor hoort van nature thuis in muziek. Ik kan me niet voorstellen dat je een leuk leven kan leiden zónder humor, ook in muziek. Als je "pling plang ploeng" op een instrument doet is dat al humor.
Als wij eens op nummer één in de hitparade zouden komen, dat zou hilarisch zijn he? Maar wij hebben geen ambitie.

Wat is het nou, Kamagurka, tekenaar of muzikant?
Ik voel me absoluut geen striptekenaar. Ik ben een vrijheidskunstenaar. Voor mij is dat het allerbelangrijkste, de rest is dik gezever. Als tekenaar ben ik meer beïnvloed door Captain Beefheart dan door Hergé. En als muzikant ben ik meer beïnvloed door Robert Crumb dan door Will Tura (van de hit “Eenzaam Zonder Jou”, red.)

Kun je nog andere invloeden noemen?
De Beatles, Pere Ubu, the Moldy Peaches. En Beck, en T-Rex. Maar ik kan ook heel erg genieten van een plaat van Bob Dylan. Van grasparkieten kan ik helemaal niet genieten, nee. Dat is niks voor mij. Ik heb al een hond en drie kinders. (Stilte.) En ik heb mezélf. En zelfs die heb ik niet!

[image:2:center:"Volg nooit een tip."]
Heb je tips voor lezers die het willen maken als rockster-annex-tekenaar?
Volg nooit een tip. Ikzelf ben altijd een voorstander geweest van totale, persoonlijke vrijheid. Ik wou iets doen, maar ik wou niet werken. Werken lijkt me zo vernederend! Ik had bedacht: Laat ik nou iets doen wat ik leuk vind, en eh… dit is het geworden…

Wat zit er nu in je CD speler?
Heel veel CD’s van Pere Ubu, de CD van Kimya Dawson en een CD waar ik niet meer op kan komen. Gepubliceerd op 3 oktober 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie