Special Gem - Interview

Special Gem - Interview

Door
Rock 'n rollband zoekt zanger Hier bij Scholieren.com denken we dat de Utrechtse band Gem het helemaal gaat maken. Met het sterke debuut Tell Me What’s New op zak en een clip die op de muziekzenders regelmatig voorbijkomt kan het bijna niet meer misgaan. Wij spraken met zanger Maurits Westerik over rock 'n roll, ambitie en het nu al ongelofelijke succesverhaal van Gem. Van Pabo-student tot rockster in nog geen anderhalf jaar.

[image:2:center:Gem-zanger Maurits Westerik]
Hoe is het zo gekomen?
Het begon allemaal anderhalf jaar geleden, ik las een advertentie in de krant: "Rock 'n rollband zoekt zanger." Eigenlijk zong ik bijna nooit, maar het leven van een rockster leek me leuker dan dat van een leraar. Zelf kende ik nog een bassist, die nam ik mee naar de eerste repetitie. De leadgitarist drumde toen tijdelijk. We namen in korte tijd een demo op en mailden naar de Melkweg dat we graag in het voorprogramma van The Libertines wilden spelen. Al vrij snel kregen we een mail terug dat ze ons graag wilden hebben. Een week voor dat optreden vonden we pas een drummer!

Ging dat wel goed?
Veel geoefend in die week natuurlijk, er was wel direct al een soort samenhang. We speelden een behoorlijk goede set in de Melkweg. En The Libertines waren slecht, dat heeft misschien ook geholpen. We kregen meteen aandacht van de pers. Excelsior gaf ons de kans een plaat op te nemen. Ze lieten ons helemaal vrij.
We hebben begin dit jaar heel veel opgetreden. Tussen het optreden door telkens de studio in om het album nog voor de zomer te kunnen uitbrengen. De volgende keer nemen we misschien wat meer tijd, maar het moet wel live and kickin’ blijven.

Is Excelsior wel een goed label om door te breken?
Zeker weten. In Nederland en België regelt Excelsior de distributie. Verder doen ze er alles aan kleine buitenlandse labels te zoeken die Tell Me What's New willen uitbrengen. Het voelt goed dat we niet direct verbonden zijn aan een hele grote maatschappij.

[image:1:center:Rockzanger zkt. vr.]
Zijn de vergelijkingen met The Strokes en Oasis terecht?
Ik denk wel dat we ongeveer hetzelfde doen, maar we zijn muzikaal niet geinspireerd door die bands. Die inspiratie moet je meer zoeken bij The Stooges, Sex Pistols, Velvet Underground en The Rolling Stones.

Is dit nu het rock 'n roll leven waar je op had gehoopt?
Ja, dit is het wel ja, muziek maken is te gek. Veel bier, groupies, behoorlijk rock ‘n roll. Je komt overal, ontmoet andere muzikanten. Gem is een positieve band, we willen er vooral van genieten, want eens houdt het op.

En dan ga je voor de klas staan?
Misschien wel. Meer mensen zouden de essentie in stand moeten houden. Aandacht geven aan zorg, onderwijs, dat soort dingen.

Wat zit er nu in je CD-speler?
Iets van Chet Baker, geloof ik.


Gem toert nog een paar maanden door Nederland. Check de website voor een goed rock 'n roll concert bij jou in de buurt. Gepubliceerd op 30 augustus 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie