Special Lowlands - Verslag

Special Lowlands - Verslag

Door
Lowlands 2004 ROCKED!

[image:0:center:And the crowd goes wild!]
Alleen al de naam A Campingflight to Lowlands Paradise klinkt als een belofte op zich. De reputatie die het festival in de afgelopen jaren heeft opgebouwd maakte de belofte voor iedere nieuwe editie alleen maar groter. Met de line-up van dit jaar heeft de organisatie die belofte weer grandioos waargemaakt... De sfeer was bijna tastbaar en Lowlands ROCKED!

De organisatie had dit jaar wederom zijn best gedaan om het de festivalganger wat gemakkelijker te maken voor wat betreft wachttijden en doorstroming. In tegenstelling tot voorgaande jaren bleek de wachttijd om door de hoofdingang te komen nu wel succesvol te zijn gereduceerd, met het gevolg dat campings 1 tot en met 4 in no-time bommetje vol stonden. De festivalstemming hing al vroeg op de donderdag in de lucht en de 24-uurstent was de hele nacht the place to party!

[image:1:center:The Zutons]
Terwijl op vrijdag al vroeg op de dag de dromerige klanken van Novastar uit de Alpha zweefden, mochten The Zutons aftrappen in de Grolsch. De Grolsch heeft dit jaar de plaats ingenomen van de Golf, want -je raadt het al-, Grolsch is de nieuwe biersponsor van het festival. De Dommelsch-tent heeft dus het veld moeten ruimen, maar de leegte werd netjes opgevuld door legio culturele tenten. Zo was er bijvoorbeeld een Novib-tent waar je shirtjes kon kopen met protestleuzen o.a. tegen hongerlonen in derde-wereldlanden. (voor meer info kijk op www.novib.nl)

[image:2:center:Keane]
Naast de ongelofelijke hoeveelheid cultuur (Lowlands IS cultuur!), was ook de categorie eten weer zeer goed vertegenwoordigd. De Stardish Foodcourt werd vervangen door een zeer uitgebreide stand van La Place, de voedselketen van V&D, waar de kwaliteit van het eten werkelijk boven het niveau van de gemiddelde festivalhap uitsteeg.
Ook de Hema had een eigen stand, waardoor het de hongerige festivalganger niet ontbrak aan de 'lekkere worst van de Hema'.
Daarnaast werden alle foodstands die enigszins Aziatisch te noemen waren, bijeengebracht in een Asian food tent, herkenbaar aan de Boeddha op het dak. Eigenlijk alle aan elkaar verwante foodstands waren dit jaar bij elkaar gebracht in één tent of area, zoals het (Zuid)Amerikaanse eten en natuurlijk de Fast Food.

[image:3:center:Shay Haley van N.E.R.D.]
Pharrell Williams van N.E.R.D. was zijn stem kwijt, maar dat deed niets af aan de spectaculaire show die de heren neerzette in de Alpha. Met de bekende arrogantie en bravoure denderden de nerds over het podium. Het feit dat er tegen het einde van de show niets meer uit het gouden keeltje van Pharrell scheen te komen, kon het publiek, noch de bandleden iets schelen...

[image:4:center:Maxi Jazz van Faithless]
Faithless sloot de eerste Lowlandsdag af in de Alpha en hoewel er van sommige 'critici' kritiek kwam dat de show te gelikt en voorspelbaar zou zijn, ging het dak er volledig vanaf. Zoals de 'critici' al hadden opgemerkt, is Faithless al lang niet meer de 'No Message, Just Music' dance act die het ooit geweest is. De show was doordrenkt van morele boodschappen en Maxi Jazz vond het nodig om tussen ieder nummer door te roepen: "Look after eachother, we're all we have!".

[image:5:center:The Sheer]
Aanstormend Nederlands talent The Sheer had de eer om het spits in de Grolsch af te bijten op de zaterdag. Het enthousiasme en de frisse Britpop sound van de Haarlemmers heeft ze een, voor Nederlandse begrippen, zeer goede deal opgeleverd met Universal en Mojo Concerts. De twee muziekgiganten delen het risico om op deze manier toch nieuw talent de kans te bieden om door te breken. Voor The Sheer pakt het gunstig uit, want de band is door de deal met Mojo verzekerd van grote optredens. And Lowlands is only the beginning...

[image:6:center:Dropkick Murphys]
[image:7:center:The Darkness]
Bij The Darkness is het moeilijk te bepalen of het een band is om serieus te nemen of niet. Ze willen absoluut niet gezien worden als een parodie, maar geven wel toe dat ze begonnen zijn als grap. Inmiddels nemen de mannen deze grap erg serieus... Het is niet te geloven hoe zanger Justin Hawkins tussen de gitaarsolo's, het poezengemiauw en de verwijfde gilletjes door nog tijd vond om van outfit te veranderen! (van leren sm-pak naar strakke zebra-outfit)

[image:8:center:The Chemical Brothers]
De Chemical Brothers waren de afsluitende Alpha-act op zaterdag. De meningen over het optreden liepen sterk uiteen... De die-hard fans vonden de show uiteraard fantastisch, maar eigenlijk stelde het niets meer voor dan een vj-show met achtergrondmuziek. Toegegeven, dit is vaak genoeg voor een leuke avond. Tenminste, in combinatie met de juiste muziek, maar de chemische broertjes konden met hun saaie beats de show niet tot leven brengen.

[image:9:center:Flogging Molly]
Flogging Molly op de zondag was uiteraard een groot feest. Of je nu van de muziek houdt of niet, de vrolijkheid en gekte krijgen je toch vanzelf wel in hun greep. Verzetten heeft geen zin! Een perfecte band dus om zondag vroeg op de dag te programmeren, want tegen die tijd was het van ieders gezicht af te lezen dat het Lowlandsweekend zijn tol begon te eisen. Flogging Molly schudde iedereen weer lekker wakker voor de rest van de dag (ookal had Tokyo Ska Paradise Orchestra dat ook wel kunnen doen voor degenen die zo vroeg al op waren).

[image:10:center:Epica]
The White Stripes waren alles behalve een waardige afsluiter voor een Lowlands met zoveel hoogtepunten. Sowieso stonden er wel spectaculairdere acts op het programma dan de familie streep, die toch slechts één échte hit op hun naam hebben staan. Maar bovendien was het niveau van de liveperformance ook matig. Waarschijnlijk heeft het niemand dwarsgezeten na een geweldig Lowlandsweekend, maar de afsluiting was ietwat slordig en had beter gekund!

Lowlands 2004 was weer ronduit geweldig! Niet alleen de indrukwekkende lijst optredende artiesten maakte ook deze editie weer succesvol, maar ook de vele Lowlandsrariteiten zoals de Silent Disco en een Boksrobot(!) droegen bij aan die karakteristieke Lowlandssfeer.
De organisatie heeft wederom de belofte van de Lowlands Paradise-naam waar kunnen maken. Op naar de volgende editie!

[image:11:center:En Theo? We zijn hem op het spoor geweest, maar niemand heeft hem gevonden...] Gepubliceerd op 22 augustus 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie