CD-recensie Prince - Musicology

CD-recensie Prince - Musicology

Door
Comeback
For the true funk soldiers. Prince heet weer gewoon Prince en maakt weer gewoon goede muziek. Musicology is een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre, met échte strakke funk en zwoele soul. Musicology is, na een paar in eigen beheer uitgebrachte albums waar eigenlijk niemand iets mee kon, een kleine wederopstanding.

Smooth
Prince heeft voor de veiligheid alles in eigen hand gehouden. Hij zingt, speelt gitaar, drumt en zingt er ook nog wat achtergrondkoortjes bij. Hij kreunt weer als in ’84, brengt een ode aan helden James Brown en Sly & The Family Stone. Staat trots voor zijn New Power Generation tourband, met Candy Dulfer in de blazerssectie. “Sweet Candy is gonna be there / Yeah it’s gonna be rough”. Ze heeft het wel gemaakt bij de kleine man uit Minneapolis, we mogen trots zijn op onze Amsterdamse saxofoon-chick.
Musicology klinkt een beetje geknutseld, maar dat is vooral positief. Onverwachte tweede stemmen en verrassende wendingen maken de levensduur van zo’n album langer. Titelsong Musicology is de knallende opener. Een geweldig nummer met een te gekke clip (die ze er bij Sony gratis bij hebben gebrand). Beter krijg je ze niet voor op je tuinfeestje. Hebben we het nog niet eens over de sensuele ballad Call My Name en de slicke groove van Dear Mr. Man. Prince laat horen waarom hij nog steeds één van de meest getalenteerde artiesten in zijn genre is.

Conclusie
Prince heeft alles weer enigszins op een rijtje. Musicology is dan misschien niet te vergelijken met meesterwerken als Purple Rain (’84) of Sign ‘O’ The Times (’87), daarvoor ontbreekt het op de plaat aan samenhang en bezieling, maar geeft zeker hoop voor de toekomst. Musicology is vooral heel erg groovy, soulvol, smooth en funky.

Gepubliceerd op 24 april 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie