Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

CD-recensie Suede - Singles

CD-recensie Suede - Singles

Door
Onzeker
Elf jaar geleden werd Suede in Melody Maker uitgeroepen tot beste nieuwe Britse band. Dat is knap, zeker als je weet dat de Londense groep onder leiding van Brett Anderson destijds nog geen album had uitgebracht. Inmiddels zijn we meer dan twintig singles verder en is de band zo goed als gestopt. Mooi moment voor een verzamelwerk met alle singles, moet men gedacht hebben.

Singles
Het is maar goed dat deze plaat Singles heet, en niet The Best Of. De singles zijn namelijk zelden de allerbeste nummers van een band. Wie de allerbeste nummers van Suede zoekt moet Sci-Fi Lullabies kopen. Voor wie een collectie Suede singles zoekt in een mooi hoesje is deze verzameling ideaal. Van het prille begin (de wonderschone eerste single The Drowners mag natuurlijk niet ontbreken) via Bowie-glamrock (Animal Nitrate ) en bekende ballads (Saturday Night, Everything Will Flow) tot het latere werk (Positivity en Obsessions) en gitaarreggae van de laatste single Attitude. Niets ontbreekt eraan.
Wie goed luistert ontdekt trouwens een licht neergaande lijn in het oeuvre van Suede. Niet alleen verloor de groep door de jaren heen telkens een prominent bandlid (eerst gitarist Bernard Butler, later toetsenist en songschrijver Neil Codling), maar ook muzikaal heeft de band zijn beste kruit nu wel verschoten. Nieuwe nummers Attitude en Love The Way You Love zijn, vergeleken met het oude materiaal, vrij slecht. Het deert niet, Britpop is toch al jaren uit.

Conclusie
Suede heeft het nooit zo ver geschopt als Blur en Oasis, maar dat doet niets af aan de schoonheid van nummers als Stay Together en Beautiful Ones. De Suede-fan (in spé) krijgt in ieder geval genoeg waar voor zijn geld.

Gepubliceerd op 11 november 2003