CD-recensie Frank Black - Show Me Your Tears

CD-recensie Frank Black - Show Me Your Tears

Door
Huilen
Frank Black, ooit frontman van de legendarische Pixies, kreeg de titel van zijn plaat gratis aangeleverd van zijn psychiater. Show Me Your Tears, was diens advies. Frank Black heeft het één en ander te verwerken, en dat resulteert in een zwaarmoedig album dat zelf ook nogal eens de weg kwijt raakt.

Rocken
Vieze rock-en-rollmuziek maakt Frank Black als hij op zijn best is. Nadine bijvoorbeeld, met ruige gitaartjes en een tekst over een mooi meisje. Of Jaina Blues. Op Everything Is New doet hij het een beetje rustiger aan. Een ontspannen mix tussen pop en rock, met moddervet gitaarwerk en simpele melodietjes. Een beetje als the Doors (New House Of The Pope) of Lou Reed (Everything Is New). Flink rocken is het ook op The Snake, dat opvalt door de vlammende saxofoon-solo.

Vallen
En dan gaat het mis. Frank Black is misschien persoonlijk dol op Amerikaanse country, maar hij brengt er zelf weinig van terecht. Zelfs zijn doorrookte stem en platte Californische accent kunnen niks redden aan de prairie-blues Horrible Day. Ook de ballad When Will Happiness Find Me Again? lijkt geen volwaardig Black-liedje te zijn.

Bedoelen
Hoe goed bedoeld ook, de Catholics noch Frank zelf weten iets toe te voegen aan de country cliché's op het album. Waren die nummers geschrapt, dan hadden we er een sterke rockplaat aan over gehouden. Nu is Show Me Your Tears een onsamenhangende ervaring: Soms van Pixies-niveau, soms als een mislukte vakantie in Nashville.

Conclusie
Show Me Your Tears is hét net niet. Geen geweldige plaat, geen statement, geen echte bekentenis, niet verfrissend. Wel is het een eerlijke rockplaat, en misschien een afrekening met Black's persoonlijke nachtmerries. Pittige teksten, goed gitaarwerk. Als de Pixies weer bijelkaar komen kan hij het beste stoppen met zijn bezoeken aan de psychiater en z'n gitaar weer gewoon op overdrive zetten.

I'd like to go back, if you don't mind, I'm gonna turn round in my tracks. Gepubliceerd op 30 september 2003
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie