Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

CD-recensie Belle & Sebastian - Dear Catastrophe Waitress

CD-recensie Belle & Sebastian - Dear Catastrophe Waitress

Door
Muzikaal
Dear Catastrophe Waitress is de beste plaat van de Schotse band Belle & Sebastian tot nu toe. Sinds het vertrek van celliste Isobel Campbell en een nieuw platencontract met Rough Trade zijn de teksten van voorman Stuart Murdoch een stuk minder lief en wordt het muzikale experiment niet meer gemeden. Opgenomen met Trevor Horn, één van de meest succesvolle producers in de jaren tachtig, heeft het geluid van Belle & Sebastian meer diepgang gekregen en valt op Dear Catastrophe Waitress meer variatie te bespeuren dan op al het voorgaande werk van de groep bij elkaar.
Nieuw
Je vraagt je af waarom ze er zo lang mee hebben gewacht. Wie de EP's en singles van Belle & Sebastian kent, weet namelijk al lang dat de band meer kan dan lieve popliedjes maken. Niet dat de gitaren bij Belle & Sebastian nu op overdrive staan, maar het geluid is wel degelijk anders. Dus vergeet die blokfluitsolo's, met veel bombarie schallen de trompetten en klinken analoge synthesizers. Murdoch's stem klinkt wat rauwer, soms erg soulvol (If She Wants Me) en Stevie Jackson wijkt niet meer voor een heuse jaren vijftig rock-'n-roll gitaarsolo (Roy Walker).
Op andere momenten klinkt Belle & Sebastian juist heel ingetogen. Het folky Piazza, New York Catcher, over een honkbalspeler van de Mets, doet denken aan de tijd van Bob Dylan. Opvallende verschijning is Lord Anthony, een oud nummer dat al jaren op Belle & Sebastian bootlegs te vinden was.
Moeiteloos wandelt de groep door de vorige eeuw, van rock-'n-roll tot sixties pop (I'm A Cuckoo) en nog wat decennia verder. Hoogtepunt is de meer dan zes minuten lange afsluiter Stay Loose.

Conclusie
Het werd ook wel tijd voor iets nieuws. De band die Stuart Murdoch eind 1995 in één nacht bij elkaar zocht in Schotse pubs begint nu wel heel serieuze vormen aan te nemen. Geweldige plaat van de vriendelijkste popgroep uit Glasgow.

Gepubliceerd op 23 september 2003
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie