Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Event - inactief Lowlands - Verslag

Event - inactief Lowlands - Verslag

Door
Invasion of the Lowlows
Waar denk je aan bij Lowlands? Met je tentje en je slaapzak véél te lang in de rij staan om het terrein op te komen. Tot je enkels in de modder, ploeteren van de Golf naar de Dommelsch en 4 muntjes neertellen voor een bakje lauwe, smaakloze noodles.
Maar… natuurlijk ook van een biertje genieten terwijl je naar de Stereophonics luistert. Voetballiederen meelallen met de buren op de camping en mensen kijken bij een ondergaande zon terwijl je languit op de Alpha-heuvel ligt.

[image:0:center:Het festivalterrein]
Toen ik mijn equipment voor Lowlands dit jaar ging uitzoeken, kocht ik ook een regenpak en een paar dikke rubberlaarzen. Met de gedachte aan vorig jaar (en de daarbij behorende moddertaferelen) en de weersverwachtingen voor het Lowlandsweekend in mijn achterhoofd, dacht ik dat mijn regenkleding geen overbodige luxe zou zijn. Zo dacht ook de organisatie van Lowlands, want het festivalterrein was op alle mogelijke manieren voorbereid op regen. Véél regen. De asfaltweg langs de campings was verbreed en houtsnippers waren rijkelijk over het festivalterrein gestrooid om modderpoelen te voorkomen. Het verwachte noodweer bleef echter uit. Waar het op andere plaatsen in Nederland stortregende, bleef het in Biddinghuizen (grotendeels) droog. Erg fijn voor de 50.000 festivalbezoekers.

Overigens 10.000 bezoekers minder dan gehoopt. Voor het eerst sinds jaren was het festival niet uitverkocht en dat was voor de organisatie van het festival een flinke tegenvaller. “We denken dat het te maken heeft met het feit dat Lowlands één van de laatste festivals in het seizoen is. Het geld van de consument is simpelweg op. Er is zo’n groot aanbod aan stadionconcerten en andere muziekevenementen, dat bezoekers een keuze moeten maken.” Aldus Lowlands directeur Eric van Eerdenburg.

[image:1:center:Lowlands bij zonsondergang]
Het festivalterrein was overigens een stuk beter begaanbaar nu het niet zo overvol was. Nog steeds gezellig druk, maar 50.000 mensen is tenslotte ook al meer dan genoeg. Ook meer dan genoeg was het aantal optredens op Lowlands. Hoewel het festival het deze keer zonder de Charlie- en de Foxtrottent moest doen, waren er rond de 300 acts. Keuze genoeg dus!

Day One
The Mars Volta en The Ataris mochten aftrappen op vrijdag. Ik had verwacht dat de Lowlanders het bij de eerste optredens wel rustig aan zouden doen, maar daar namen the Ataris geen genoegen mee. Kick off…meteen knallen! Met hun energieke punkrock zetten ze de Dommelschtent compleet op zijn kop.

[image:2:center:Nightwish]
Later op de avond speelde Nightwish de Alpha helemaal plat. De Engelse Gothic Metal band vertoont veel gelijkenissen met het Nederlandse Within Temptation, compleet met frontzangeres in sprookjesjurk. Wel is de muziek van Nightwish iets zwaarder dan die van de Nederlandse band.

[image:3:center:Lamb]
Lamb sloot het programma in de Alpha af. De zangeres van de band zou de volgende dag trouwen, maar maakte speciaal voor Lowlands een uitzondering en tradt toch op. En wat een show! Een overvolle Alpha ging helemaal uit zijn dak en deinde op de karakteristieke stem van de zangeres. Een perfecte afsluiter van een perfecte eerste dag.

Day Two

[image:4:center: De ochtendmeditatie]
Dag twee werd goed begonnen met een gezonde portie ochtendmeditatie. De vroege vogels konden zich helemaal overgeven aan deze ‘Grow with the Flow’ sessie. Hoewel ik me niet echt geroepen voelde om mee te doen, leek het me wel leuk om er even een kijkje te nemen. Eerlijk is eerlijk: het was uiterst ontspannend. Om naar te kijken.
Zaterdagmiddag was er op de Higher Ground een politiek debat ‘Cool Politics’, met onder andere Femke Halsema en Jan Marijnissen. Het gesprek werd geleid door Theo van Gogh. De discussie ging over de hypocrisie van idealen. Zo zie je maar weer dat Lowlands bepaald veelzijdig is!

De Guano Apes speelden zaterdagavond in de Alpha. Nadat de Duitse band tot twee keer toe een optreden in de Tilburgse 013 had afgezegd wegens keelproblemen van de zangeres, kwam het nu dan eindelijk tot een optreden in Nederland. De zang was niet echt fantastisch, maar het optreden bruiste van de energie en zangeres Sandra Nasic kreeg het hele publiek mee.
Afsluiter van de zaterdag avond was Live. Er was veel kritiek op de organisatie van Lowlands toen deze Live aantrok als publiekstrekker. Live zou te commercieel zijn en niet passen binnen de Lowlands sfeer, maar daar was tijdens het optreden weinig van te merken. De Alpha was afgeladen en Live maakte met een ijzersterkte show zijn naam helemaal waar.

[image:5:center:Live-zanger Ed Kowalczyk]
Day Three
Ook zondag was er weer een ochtendmeditatie sessie om de dag fris te beginnen. De echte diehards gingen rechtstreeks vanuit de 24-uurstent door naar de zangerige stem van de meditatieleider. De campings begonnen lege plekken te vertonen, want veel mensen kozen ervoor om ’s ochtends al het kamp op te breken.
De Sum 41 boys waren met hun arrogante punkshow erg geliefd bij het publiek. Spugend en scheldend stuiterde de zanger over het podium. Niet echt een houding waar ik van hou, maar de rest van de Dommelsch bezoekers leek er absoluut geen moeite mee te hebben. Het publiek ging uit zijn dak en de zanger vloekte vrolijk door…

[image:6:center:Sum 41]
De Foo Fighters waren de klap op de vuurpijl en de absolute headliner van het festival. Het optreden was enigszins teleurstellend. De zang was niet bepaald geweldig en frontman Dave Grohl deed geen enkele poging om contact te leggen met het publiek. Dit kon de Foo Fighters fans echter weinig schelen, zij gingen toch wel uit hun dak.
Met de Foo Fighters was nog geen einde gekomen aan het driedaagse festival. In de Alphatent werd met Het Grote Concert Des Levens een ode aan Johny Hoes gebracht. Veel sterren van het Vaderlandse lied waren aanwezig bij dit spektakel. Zo betraden Vader Abraham, Anneke Grönloh, Koos Alberts en vele anderen het grote podium.

[image:7:center:Dave Grohl van de Foo Fighters]
Beetje bij beetje begon het festivalterrein leeg te lopen. Een met afval bezaaid festivalterrein, veel platgelopen gras en erg veel drukte bij de Kiss ’n Ride. The Campingflight to Lowlands Paradise had come to an end…
Het festival is rustig verlopen en ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen was ‘Invasion of the Lowlows’ wéér een geslaagde editie.

[image:8:center:De uitgang]
Gepubliceerd op 5 september 2003