Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CD-recensie The Faraway Places - Unfocus On It

CD-recensie The Faraway Places - Unfocus On It

Door
Ver weg
Het is een zeldzaamheid, maar af en toe ontdek je bij toeval een groep muzikanten waar je nog nooit van gehoord had, op een album dat waarschijnlijk veel te weinig geluisterd gaat worden. Precies, dat zijn The Faraway Places op hun album Unfocus On It.

Beach Music
Op de voorkant een dromerige foto van zonnig Amerika: een blauwe hemel, wat bomen die dromerig uit de hemel groeien. Eigenlijk heel logisch dat Unfocus On It een ontspannen zomerplaat is, met muziek die doet denken aan Belle & Sebastian na acht koppen sterke koffie. Aan de Beach Boys met William Orbitt achter de draaiknoppen. The Faraway Places zijn hip en retro tegelijkertijd, of misschien is dat tegenwoordig allemaal hetzelfde. In ieder geval is het een goedverzorgd geheel, netjes afgewerkt tot op de plinten.

Liedjesmensen
De liedjes die The Faraway Places afleveren varieren in kwaliteit van heel behoorlijk tot net niet goed genoeg. Marvellous Error, opener van het album, zorgt voor hooggespannen verwachtingen. Of de The Faraway Places die verwachtingen inlossen ligt aan je persoonlijke smaak. Summer Time is heerlijk zwoel, een beetje melancholisch. I Want More is al net zo melodisch, geschreven in dezelfde stijl als de vrolijkere Belle & Sebastian liedjes. City On The Ocean bewijst dat ze ook elektronisch van wanten weten bij The Places, en Refrain vat het nog eens compact samen, in een uiterst meezingbaar, eh- refrein dus.

Conclusie
Liedjesmensen zijn het bij The Faraway Places, die nergens blijven hangen in langdurig gesomber en moeilijke experimenten. Het zijn negen simpele, mooie liedjes die we te horen krijgen, en eigenlijk is dat precies wat we nodig hadden, zo in het najaar. Verkrijgbaar in de betere Nederlandse CD-winkel, en misschien moet je er dan zelfs nog naar zoeken, maar dat moet je er maar voor over hebben. Scholieren.com helpt alvast met het aanleggen van een wintervoorraadje zomerse, oorspronkelijke klanken. Een aanrader voor de goede verstaander. Gepubliceerd op 1 september 2003