Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Interview The Donna's - Interview

Interview The Donna's - Interview

Door
"Als punk uit is, zijn the Donna’s nog steeds up and going!"

In Europa hebben waarschijnlijk nog maar weinig mensen van The Donna’s gehoord, maar in Amerika is het vierkoppige girl rockbandje al erg populair. Toen hun debuutalbum uit kwam, werden ze zelfs de beste ‘Ramones rip-off’ ever genoemd. Met hun album The Donna’s Turn 21’ braken ze in Amerika definitief door en ook in Europa kregen ze een voet aan de grond. Inmiddels hebben ze onlangs hun vijfde album uitgebracht. Spend The Night is een vrolijke rockplaat die perfect aansluit bij de houding van the Donna’s: sexy, smart en sharp.
Scholieren.com mocht even met zangeres Brett Anderson aan de telefoon babbelen om uit te vinden waarom we precies the night met the Donna’s zouden moeten spenden.

[plaatje0]

Hoe zou jij zelf the Donna’s als band omschrijven?
“Oh we zijn gewoon een stel meiden die lekkere rockmuziek maken!”

Geen punk?
“Nee, ik geloof niet dat je onze muziek als punk kan definiëren. Daarvoor hebben we veel te veel verschillende invloeden. Bovendien is punk gewoon een soort van tijdelijk populaire stroming die nog steeds onder rock valt. Punk is nu zo’n hype, maar die hype gaat weer voorbij. Als punk uit is zijn the Donna’s nog steeds up and going!”

[plaatje1]

Ok dat is duidelijk! Over hypes gesproken: een paar jaar gelden had je heel veel zogenaamde girlpower groepjes, zoals de Spicegirls. Denk je dat meiden in een rockgroep de nieuwe soort girlpower is?
“Dat zou heel goed kunnen! Een stel meiden in een rockband is natuurlijk veel echter en puurder dan van die grieten die via een auditie bij elkaar zijn gezet en eigenlijk niets kunnen. Ik hoop dat wij een voorbeeld kunnen zijn voor meiden die net als wij hun power willen laten zien door middel van een rockband.”

[plaatje2]

Want jullie zijn duidelijk geen grieten die via een auditie bij elkaar zijn gekomen. Jullie zijn al vanaf de highschool samen!
“Ja dat klopt, ik was pas 14! Het was voor ons trouwens niet gemakkelijk, want we werden niet meteen serieus genomen. Veel jongens bij ons op school zeiden dat we onze instrumenten niet konden bespelen en dat we toch nooit door zouden kunnen breken als meiden in een rockband. Maar uiteindelijk is het toch goed gekomen. Ik ben er van overtuigd dat we die instrumenten nu prima bespelen en ik heb gewoon vertrouwen in the Donna’s!”

In sommigen van jullie nummers protesteren jullie tegen de standaard man/vrouw rollen. Beschouw je the Donna’s als een feministische band?
“Jazeker! In sommige nummers laten we heel duidelijk onze mening blijken over vooroordelen die mensen hebben met betrekking tot man/vrouw rollen. Bijvoorbeeld in het nummer Take It Off daarin gaat het over mannen die vrouwen versieren en andersom. Ik vind dat muziek een heel goed middel is om je mening te laten horen. Inderdaad Girlpower dus, haha!”

[plaatje3]

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
“Tja, vooral veel touren en hopelijk ook nog heel veel albums maken! Hoe ik mezelf over 20 jaar zie? Ik hoop dat ik tegen die tijd de hele wereld heb rondgereisd en dan wil ik ook wel een man en kinderen hebben…”

Het mag duidelijk zijn dat the Donna’s een stel pittige meiden zijn die weten wat ze willen en die er helemaal voor gaan. Het album Spend The Night is zeker de moeite waard en ligt nu in de winkels. Om de dames live te zien, moet je nog even geduld hebben. Ze zijn net in Nederland geweest en komen pas in september weer terug...

Gepubliceerd op 10 juli 2003