Lunchpakket Pulp - Lunchpakket

Lunchpakket Pulp - Lunchpakket

Door
Intro
De band van Jarvis Cocker bestond een slordige vijfentwintig jaar voor de frontman besloot ermee te stoppen. Cocker startte Pulp toen hij vijftien jaar oud was, in 1978. De eerste EP kwam pas in 1983, en daarna heeft het nog een tijd geduurd voor Pulp eindelijk erkenning kreeg van pers en publiek. Maar aan het eind, in 2003, had Pulp zo'n beetje alles: geld, roem en sex-appeal. De beste drie van een band met killer-mentaliteit.

Albums
[image:3:left:Separations]Het "Aaooh!" in de eerste paar seconde van het eerste nummer, Love Is Blind laat meteen horen dat dit geen plezierig uurtje gaat worden. Separations gaat, samenvattend, over liefde. Liefde die niet werkt, omdat iedereen langs elkaar heenleeft en uiteindelijk vooral aan zichzelf denkt. Volledig dansbaar, duister, complex maar vol catchy refreintjes heeft dit album eigenlijk al alle latere Pulp-elementen. De teksten van Cocker en de manier waarop hij ze in de microfoon fluistert vormen daarbij ook nog eens een cursus uitmaken. Hoogtepunt: Countdown.

[image:2:left:Different Class]Different Class was het grote commerciele succes van Pulp. Vrij onverwachts overigens, want tussen het Britpop geweld van Oasis, Blur en Suede leek Pulp een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar niettemin terecht: Common People, Disco 2000 en Bar Italia zijn sterke popliedjes, hitgevoelig en nog eens artistiek in orde ook. Gelikte muziek, sterke teksten... En sex-appeal natuurlijk.

[image:1:left:This Is Hardcore]Na het succes van Different Class was Pulp opeens een bekende, succesvolle Britse popgroep. Ze speelden bij belangrijke gelegenheden, stonden bijna dagelijks in dagbladen... Over krijgen wat je altijd al wilde gaat This Is Hardcore, en weer ligt de nadruk op al het slechte in de mens en het lege bestaan van de moderne burger. Veel grimmiger dan de vorige albums, met als hoogtepunt het titelnummer. Nog steeds goed mee te neurien, maar pas na een flink aantal luisterbeurten toegankelijk.

Het Einde
Pulp is uit elkaar, na het laatste album We Love Life. Ze laten een compact oeuvre na, met een vreemd positief, opgewekt einde. Wie ze nog niet kent kan beginnen met verzamelen. Gepubliceerd op 28 mei 2003
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie