Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CD-recensie Cradle of Filth - Damnation And A Day

CD-recensie Cradle of Filth - Damnation And A Day

Door
De Commercie
Ik was erg bang dat Cradle Of Filth weer een nieuw commercieel, geld-uitzuigend en nu-gothic-meisjes-bevredigend album uit zou brengen. Zo dat zij weer lekker veel geld zouden kunnen verdienen aan alle gotische tienersatanisten. Maar het blijkt dat frontman Dani Davey, alias Dani Filth, en de zijnen genoeg geld hebben verdiend aan de teleurstellende Bitter Suites To Succubi, Lovecraft & Witchhearts en Live Bait For The Dead. Drie albums binnen 2 jaar die perfect zijn voor nu-metal-lovers die niet de moeite willen nemen om al het oudere werk te luisteren, maar drie jammerlijke teleurstellingen voor de ware fans die wegvallen in de massa van one-day-fans.
Cradle of Filth heeft hierdoor wel een grote naam opgebouwd binnen de black-metal-scène, met name dankzij hun massale merchandising en door overstappen van Music For Nations naar Sony. Door bij Sony te tekenen kreeg de band wel veel geld en daar hebben ze dan ook gretig gebruik van gemaakt. Zo is zanger/songwriter Dani Filth afgereisd naar Hongarije om daar met een 40 koppig orkest de finishing touch aan het nieuw album Damnation And A Day te geven (ze maken overigens niet dezelfde fout als Dimmu Borgir, die door de drums het orkest liet wegvallen).


Medolisch, extreem en brutaal...
Drie woorden schoten door mijn hoofd na het album geluisterd te hebben:
Melodisch, Extreem en Brutaal. Heel Brutaal. Vanaf het eerste tot het laatste nummer (17 in totaal!) heb ik vol afschuwelijk genot geluisterd naar het melodische geluid van het orkest (je hoort zelfs blazers!), de bombastische drums van Adrian en het afgrijselijke gekrijs en gegrunt van Dani Filth (de énige die nog over is sinds het in 1994 uitgebrachte album The Principle Of Evil Made Flesh).

Conclusie
De plaat doet me enerzijds denken aan Midian, maar anderzijds aan Vempire. En vooral dat laatste doet me deugd, want dat betekent dat het een album is wat meer teruggaat naar de roots, met typische Cradle of Filth-ingrediënten: supersnelle stukken, ingetogen passages, fikse dosis bombast en altijd iets onverwachts! Maar Damnation And A Day bevat ook nieuwerwetse invloeden afkomstig uit Midian (veel effecten op de stem en bepaalde ‘computer-achtige’ geluiden afkomstig uit het keyboard). Het is niet zo duister als Cruelty And The Beast, maar het komst veel dichter in de buurt dan bijvoorbeeld Bitter Suites To Succubi. Ook zijn de keyboards (weer) zeer duidelijk aanwezig en ook de zang van Sarah (de vrouwelijke operazanger) ontbreekt niet, wat bepaalde nummers een heel rustgevend en melodisch uiterlijk geeft (wat voornamelijk ook komt door het orkest). Cradle of Filth laat met dit album zien (en vooral horen) dat ze tot de top van de melodische black-metal behoren en hebben een album uitgebracht is wat geen schot in de roos is, maar een schot rechtstreeks door de hemel, die daar nog lang zal blijven doorgalmen... Gepubliceerd op 11 juni 2003
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie