Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Interview Stuurbaard Bakkebaard - Interview

Interview Stuurbaard Bakkebaard - Interview

Door
Mercedes
De nieuwe plaat van Stuurbaard Bakkebaard is uit. Of moeten we zeggen 'nieuwste plaat', want het gaat hard. Ruim een half jaar na de release van Chuck is er nu Mercedes. In het café van de Melkweg ontmoeten we zanger/gitarist Timo van Veen en praten met hem over ambities, herrie en grote onderbroeken.

Hoe is Stuurbaard Bakkebaard onstaan?
Eigenlijk is het bij "All You Need Is Love" begonnen. Ik was daar samen met bassist Onno Kortland kabelsjouwer. Toen we een keer bij elkaar logeerden is aan de keukentafel Stuurbaard Bakkebaard ontstaan. In het begin was het vooral een straat-band, maar met de komst van steeds meer nummers én een drummer veranderde het geluid en de intenties.

Waarom heet de plaat geen Fiat?
We luisterden na een optreden in Enkhuizen naar ons repetitie-bandje en en vonden het geluid zo snel, hard en lekker. Als een Mercedes eigenlijk. Misschien is Fiat iets voor de volgende plaat.

In welk opzicht is Mercedes anders dan Chuck?
Chuck is live ontstaan. De nummers die we al veel live speelden hebben we naar de studio gebracht en op plaat gezet. Met Mercedes ging het andersom. De nummers zijn in de studio ontstaan, we hebben ze op plaat gezet en we beginnen ze nu pas live te spelen. We hebben er voor gekozen om de nummers eenvoudig op te nemen, zodat er een pure sound ontstond.

Speel je liever op Lowlands of in een uitverkochte W2 in Den Bosch?
We hebben niet de ambitie om een festival-band te worden. Lowlands was natuurlijk hakken, maar we speelden laatst in de rotterdamse Rotown en dat was juist heel intiem. Het is allebei leuk.

In het vorige interview hadden jullie de verwachting dat Stuurbaard Bakkebaard over tien jaar de naam is van een koffie- of pannenkoekenhuis. Hoe staat het daar nu mee?
Misschien wordt het eerder een lingerie-winkel. Of een winkel voor grote onderbroeken.

Is tekst belangrijker dan muziek?
Een tekst moet tof zijn, het moet een betekenis hebben. Meestal is het bij ons een onstaansproces. De muziek is er vaak eerder dan de tekst. Bij het schrijven is het vaak ook eerst meer fonetisch dan echte tekst. Mijn vriendin kan vaak dingen meezingen, die ik niet eens mee kan zingen.

Wat hebben jullie met blues?
Voor de plaat hebben we veel oude instrumenten gebruikt, die we ook live willen gaan gebruiken. Daarmee krijg je een 'bluesy' geluid. Een beetje viezig eigenlijk.

Zouden jullie op een feestje van een politieke partij willen spelen?
Nee, denk het niet. Als we het doen zou het misschien bij GroenLinks zijn of zoiets. Maar nee, ik volg het niet zo, maar het is wel een groot zooitje, die politiek.

Wat zijn jullie ervaringen met de pers?
Je moet er goed over nadenken. Het is moeilijk om een houding in te nemen ten opzichte van de pers. Meestal is het de drummer die het meeste praat. Gelukkig zitten er veel goede dingen bij de recensies.

Wat verwacht je van Mercedes?
Het is echt fucking spannend. We staan er helemaal achter en we zijn er blij mee. Afwachten dus.

Welke cd zit in je CD-speler?
Onze eigen cd, Mercedes, omdat 'ie te gek is. Gepubliceerd op 8 mei 2003
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie