Lunchpakket Pixies - Lunchpakket

Lunchpakket Pixies - Lunchpakket

Door
Intro
In de tweede van de serie Lunchpakketjes laten we je kennis maken met een band die als dé grote invloed wordt gezien op praktisch alle muziek die vanaf de jaren '90 als 'alternatief' wordt beschouwd. Ontmoet de... Pixies.

In 1986 had Black Francis (eigenlijk Charles Thompson) een geweldig idee. Samen met zijn voormalig studiemaatje Joey Santiago besloot hij om een rockband op te richten. Samen met bassiste Kim Deal (The Breeders) en drummer David Lovering produceerden ze knallende noiserock met bizarre teksten over incest, pijn en de ruimte, die stiekem toch wel erg toegankelijk was. Lees hieronder iets over 3 van de 4 albums waar Francis zich doorheen schreeuwde:

Albums
[image:3:left:Surfer Rosa]1988 bracht de eerste LP van de Pixies, Surfer Rosa. Geproduceerd door Steve Albini. Rare nummers met gekke tekstjes, grof geluid en amateuristische gitaarsolootjes maken dit album onmisbaar voor alle hippe en coole mensen op deze aardbol. Met het bekende Where Is My Mind?. En je krijgt de EP Come On, Pilgrim er gratis bij.

[image:2:left:Doolittle]De kreukels worden een beetje gladgestreken in 1989 en het fijn toegankelijke Doolittle doet zijn intrede. Semi-kunstzinnige punk en semi-pop wisselen elkaar in hoog tempo af en de lol en ambitie springt zo je oren in. Eigenlijk is alles even leuk, maar luister naar Debaser, Dead en Gouge Away en sterf een zachte Pixies dood. Bijzonder genoeg een album dat voor elke mogelijke gemoedstoestand wel iets te bieden heeft. Here Comes Your Man klinkt zo on-Pixies dat de band het een tijd lang weigerde te spelen tijdens optredens.

[image:1:left:Trompe Le Monde]Het in 1991 uitgebrachte Trompe Le Monde was volgens vele fans veel te glad. Maar fans zeuren eigenlijk sowieso veel te veel. Voor het eerst maken synthesizers deel uit van het Pixies geluid en dat klinkt er erg okee. Alec Eiffel, Subbacultcha, U-Mass en Letter to Memphis zijn je geld meer dan waard. Een leuk album vol met net zo leuke non sequiturs.

Het Verloop en de Conclusie
Na Trompe Le Monde was de onderlinge relatie tussen sommige bandleden schijnbaar zo slecht dat de band uit elkaar viel. Francis veranderde zijn naam naar Frank Black en heeft een vrij aardige solo-carrière op poten gezet. Deal richtte The Breeders op, bekend van het immens succesvolle Last Splash.
Maar goed. Hol naar de winkel en koop al deze CD's. Of wil je soms dat je stoere vriendjes je blijven uitlachen? Gepubliceerd op 2 maart 2003
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie