Worden we steeds braver op school?

Worden we steeds braver op school?

Door

Alle rellen en stakingen ten spijt, wij leerlingen schijnen steeds braver te worden in de les. Schoolbank en Kaboem hebben onderzoek gedaan onder 2000 (oud-)leerlingen. Kattenkwaad uitgehaald? Vroeger mocht 46% van de leerlingen meteen vertrekken, tegenwoordig krijgen de meeste leerlingen alleen een waarschuwing. Zijn de middelbare schoolleerlingen in de loop der jaren steeds liever geworden in de schoolbank, of pikken de docenten gewoon veel meer van ons?

Volgens mij kan een docent tegenwoordig véél meer hebben. Brak dertig jaar geleden de hel los als een Ciske-schoffie de inktpot over de juf heen goot, tegenwoordig wordt zelfs de liefste docent wekelijks minstens één keer voor bitch of lul uitgescholden. Wil je als leerling graag een uurtje op de gang doorbrengen, dan bereikt je sneller een wijzende vinger naar de deur door de kletsen en te lachen dan door bijvoorbeeld propjes te schieten of met inkt te kliederen. Geen kattenkwaad dus, maar gewoon praten…

Maar ja, kan dit onderzoek wel echt serieus genomen worden? Wordt er tegenwoordig eigenlijk nog kattenkwaad uitgehaald? Bij kattenkwaad denk ik meteen aan Ciske de Rat en Pietje Bell, aan veters van verschillende leerlingen aan elkaar vastknopen, ratten loslaten in de les, een scheetkussen op de stoel van de lerares leggen of krijtjes verwisselen met de bekende witte, cilindervormige dropjes. Tegenwoordig ontsnapt een hele klas door het raam tijdens een les Grieks, vliegt het meubilair door de klas, wordt er onder tafel een joint gedraaid of trekt iemand doodserieus z’n broek omlaag terwijl hij iets aan de docent vraagt. Een nieuwe vorm van kattenkwaad? Misschien. Maar of de middelbare scholier anno 2007 te vergelijken is met die van 25 jaar geleden? Mwah…

Volgens mij zijn we helemaal niet braver geworden. Volgens mij kunnen de docenten van tegenwoordig gewoon wat meer hebben alvorens een leerling richting uitstuurlokaal te sturen. Maar ja, waarom zitten er dan zoveel leraren overspannen thuis?

Gepubliceerd op 6 december 2007
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie