Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Van papyrusrol tot boek

Van papyrusrol tot boek

Door

Als je je op een zonnige zondag eens niet weet te vermaken, zou je net als ik eens het Allard Pieron museum in Amsterdam moeten bezoeken. Parallel aan het Rokin ligt dit oudheidkundig museum, vernoemd naar een verzamelaar van antieke afgietsels.
Omdat Amsterdam dit jaar tot wereldboekenstad is verklaard door UNESCO, is er naast de permanente tentoonstelling ook de tentoonstelling Lectori Salutem, gegroet lezer, te zien. Lees verder

De tentoonstelling laat zien hoe de teksten die in de oudheid zijn geschreven in de loop der tijd overgeleverd zijn. Naast enkele verkoolde Romeinse papyrusrollen zijn er vooral veel prachtig beschilderde middeleeuwse manuscripten te zien. Grote antieke schrijvers als Homerus en Vergilius zijn in eeuwenoude perkamenten boeken vertegenwoordigd op de tentoonstelling.

Het is heel indrukwekkend om te zien hoe een oude papyrusrol inhoudelijk gezien op de letter precies bewaard kan blijven. En dan bestaat er zelfs nog de kans dat je Centraal Examen Latijn of Grieks over die duizend jaar oude tekst gaat...

Gepubliceerd op 7 mei 2008