Op school in Duitsland staat alles stil

Door KimH

Amerika en Finland stonden er bekend om, maar nu lijkt het ook een soort nare Duitse traditie te worden. Zeven jaar na ‘Erfurt’, is het opnieuw raak: een puber begint een schoolmoordpartij en schiet zichzelf daarna dood.
Op mijn talenschool in Beieren, op twee uur rijden van plaats delict Winnenden, was de moordpartij het gesprek van de dag. Omdat de landelijke tv-zenders vrij snel aanwezig waren, konden wij live meekijken hoe de lijken geteld werden (elf, twaalf, dertien - reclamebreak –, veertien...) en hoe de lichamen in bodybags naar buiten gedragen werden.
Mijn Amerikaanse medeleerling Helen (18) reageert het meest rustig: “Ooh. It kinda’ happens too often, I think.”

plaatje:2Aan de buis gekluisterd
Al mijn eigen lessen worden voortgezet in de kantine, recht voor de beeldbuis. We waren zo getuige van alle chaos, paniek en de duizend politiekrachten rondom de school. Vandaag wordt er waarschijnlijk een minuut stilte in acht genomen.
De meningen van mijn internationale medeleerlingen verschilden behoorlijk: de meeste Zuid-Amerikanen hadden zoiets nog nooit meegemaakt en zaten aan de tv vastgeplakt, terwijl de reactie van Amerikaanse Helen (18) dus vrij rustig was.
Ook mede-Hollander Michael was geschrokken, maar bij Zwitserse Nathalie stond het huilen helemaal nader dan het lachen: “Het gebeurt dus blijkbaar niet alleen in de VS, maar zelfs in de buurt van mijn eigen school. Ook hier kan iedereen zomaar in- en uit lopen. Hoe kan ik me dan nog veilig voelen in mijn eigen klas?”

Schuld van docenten?
Duitse gymnasiast Susy kijkt sinds gisteren met andere ogen naar haar stille klasgenootjes: “Eigenlijk is het alleen maar zielig dat ‘outsiders’ zó ver moeten en kunnen gaan om wraak te nemen op hun pesterige klasgenoten. Ik realiseer me nu pas dat bijna iedereen helemaal door zou kunnen draaien en dit soort dingen zou kunnen gaan doen. Maar ja, misschien moeten de docenten ook iets beter in de gaten gaan houden wat er onder de leerlingen speelt...”

Wat vind jij? Maakt dit incident je angstiger op je eigen school? Moeten leraren inderdaad beter hun best op gaan letten, of is het terecht om de wapensparende vader de schuld te geven?

(meer lezen? de Volkskrant doet hier uitgebreid verslag)

Gepubliceerd op 11 maart 2009
ADVERTENTIE
Moet jij woordjes leren voor een toets? Hoe zorg je er dan voor dat je de woordjes zo snel mogelijk in je hoofd krijgt? Thom en Jara zoeken het uit in deze Schoolhacks-video. Ze geven een aantal tips en ontdekken WRTS, een gratis woordjesleerprogramma waarmee je makkelijk en snel woordjes en begrippen kan leren.

Aan de slag met WRTS