WIN EEN STUDIEBEURS T.W.V. €1.500 MET JE PWS!

Stuur voor 1 februari je profielwerkstuk in naar de Junior Fellowship wedstrijd van het Rijksmuseum. 

 


Meer info

Op bezoek bij de LAKS-klachtenlijn

Door Nienke

Na een treinrit naar Hilversum en een bus naar de ’s Gravelandseweg kom ik aan bij het onderkomen van de LAKS eindexamenlijn: het AKN-gebouw, waar ze tijdens de eindexamens zitten in verband met een samenwerking met 3FM.

Als ik het onderkomen binnenstap valt me direct op: wat een drukte! Meer dan tien scholieren in dienst van het LAKS zijn aan het bellen, stukjes aan het typen of heen en weer aan het rennen om spullen te pakken.

Maar als ik zo een tijdje om me heen kijk en enkele flarden van gesprekken opvang.. de hectiek hoor je niet terug in de gesprekken, iedereen klinkt rustig en geïnteresseerd. En dat moet je ze nageven, dat is een prestatie.

Klachten
plaatje:2Het aantal binnengekomen klachten bij het LAKS is gigantisch. Aan het einde van de tweede week zijn het er al meer dan 75.000. Maar wat gebeurt er met zo’n klacht? (Nou, de vreemdste vind je terug op scholieren.com in een artikel “De Noordse oorlog en de raarste klachten”)
Steven de Jong , over drie weken penningmeester van het LAKS en zoals alle bestuursleden gewoon nog scholier, laat me meeluisteren tijdens een telefoontje. Een jongen belt over het Wiskunde A examen VWO, hij had problemen met zijn grafische rekenmachine.

Formulier
Terwijl Steven nog rustig aan het praten is, vult hij op het computerscherm een formulier in. Als de klacht ernstig is of vaker is voorgekomen, wordt hij gezet op 'moet behandeld worden op rustiger moment.' Anders wordt de klacht in de ‘algemene database’ gezet. Deze cijfers worden dan meegenomen bij de definitieve normering van de examens: examens die door bijzonder veel kandidaten zwaar worden gevonden krijgen extra ophoging.
Als er echt een grote fout gemaakt blijkt te zijn, zoals op het Jan Arentsz in Zuid-Scharwoude, kan het LAKS je school aanspreken of het aankaarten bij het CEVO of de Onderwijsinspectie.

Aan het eind van de middag verlaat ik het LAKS en ik ben toch wel onder de indruk. Allemaal vrijwilligers keihard aan het werk voor de eindexamenkandidaten, wat een geweldige organisatie!

Gepubliceerd op 31 mei 2009