'Ober! Noch ein Liter 18%-Bier, bitte...'

Door KimH

Bier en Duitsland, twee woorden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Altijd al geweest, en het zal altijd zo blijven. Waar Nederland zich drukmaakt om comazuipende jongeren, is het leren drinken van bier onderdeel van de Duitse opvoeding. Vóór je tiende verjaardag nog geen bierfan? Ai, dat belooft niet veel goeds...Hoezo biercultuur?

Bier per liter
Deelstaat Beieren – mijn tijdelijke heimat – is op dit gebied absolute Bierkönig: niet alleen telt deze provincie méér brouwerijen dan welk land dan ook, ook qua consumeren houden de Beieren wel van een vaasje. De dag begint in de stad München al vroeg: om half 10 ‘s ochtends proosten de eerste heren al  met hun eerste literglas bier: “Prost ihr Säcke, Prost du Sack, auf die weißer, zack-zack-zack”. Inderdaad, een verwijzing naar man’s edele delen. Fijn...Wie dat wil, kan echter ook een Kleines (Nederlandse hoeveelheid 3,3 deciliter) of een Halbes (0.5 liter) bestellen. Althans, overdag: bekende bierhuizen zoals het Hofbräuhaus serveren vanaf 6 uur ’s avonds alleen nog maar hele liters bier.

Starkbierfest
Eind februari begint een typische Beier naar een bierfeest te verlangen. Het Oktoberfest is nog te ver weg, Carnaval is net voorbij, de creditcrisis regeert en men heeft geen geld voor meer dan vier Maß Helles (een literglas witbier) per avond. Wat doen de Beieren dan? Ze organiseren het jaarlijkse Starkbierfest. Het bier telt een paar weken lang niet de gebruikelijke 5% alcohol, maar zo'n 7 tot maximaal 18 procent. Logischerwijze vallen de meeste toeristen na twee slokken al giechelend van de barkruk...

Bier op school
Zelfs bij mij op school lijkt het goudgele drankje bij het mubilair te horen: vrienden ‘doen een drankje’ in de les, vorige maand heb ik een 16-jarig klasgenootje naar de politie gebracht omdat ze haar woning niet meer kon vinden, op schoolfeesten zit het ongelimiteerde bierdrinken bij de entree inbegrepen en zelfs mijn docente neemt tussen de grammatica- en luisteropdrachten door af en toe een slokje. Gaat dit te ver? Ach, in tijden van economische moeilijkheid houdt ’t de mens vrolijk en de Duitse economie draaiende. Prost!

Gepubliceerd op 24 maart 2009
ADVERTENTIE
Moet jij woordjes leren voor een toets? Hoe zorg je er dan voor dat je de woordjes zo snel mogelijk in je hoofd krijgt? Thom en Jara zoeken het uit in deze Schoolhacks-video. Ze geven een aantal tips en ontdekken WRTS, een gratis woordjesleerprogramma waarmee je makkelijk en snel woordjes en begrippen kan leren.

Aan de slag met WRTS