Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Met Quinten Schram naar de Middeleeuwen in 'De Brief voor de Koning'

In 2002 en 2003 speelde hij nog de Rotterdamse kwajongen Pietje Bell. Nu pakt Quinten Schram het iets serieuzer aan: hij speelt Piak in de film die zich afspeelt in de middeleeuwen: ‘De Brief voor de Koning’. Piak is de gids van Tiuri, een jonge schildknaap, die van een zwaargewonde schildknaap een belangrijke brief naar de stervende koning moet brengen. De brief is van groot belang: het voortbestaan van de rijken Dagonaut en Unauwen hangt er vanaf!

Quinten Schram vertelt over de film, waar hij voor heeft leren paardrijden, waarvoor hij in schapenwol heeft rondgelopen, waarvoor hij naar schitterende plekken in Duitsland en Frankrijk is gereisd.

Wat is er van de film geworden?
De stukken die ik heb gezien waren echt fantastisch. Er zitten schitterende shots in de film.

Hoe zou je de film omschrijven?
Spannend en middeleeuws!

Is dat niet heel ouderwets, een middeleeuwse film?
Ja behoorlijk! We hadden allemaal vieze kleding aan. Ik had een of ander raar schapenwollen kledingstuk aan. Als ik mezelf en al die andere acteurs in die middeleeuwse pakjes ziet en ik zag die prachtige middeleeuwse decoratie, dan voelde ik me meteen weer middeleeuws.

Lijk jij op Piak?
Ja, alleen Piak is meer wereldvreemd. Als Piak in de stad komt, is hij helemaal verwonderd, omdat hij zoiets nog nooit hebt gezien. Dat heb ik dus niet hè. Piak is wel iemand met veel energie, hij is heel erg beweeglijk. Hij maakt altijd salto’s en sprongen, en dat doe ik ook.

Was het moeilijk om Piak te zijn?
Niet echt. Wat ik wel heel lastig vond, was dat ik moest paardrijden. Ik heb daar ook echt privéles voor moeten nemen. Gelukkig hoefde ik niet te kunnen steigeren, want dat lijkt me écht heel zuur!

En door de bossen rijden?
Dat was echt te gek! Door een heuvelachtig gebied in Duitsland. Als je dan in de versnelling gaat met zo’n beest, dat is echt helemaal geweldig. Tijdens die privélessen is het echt saai.. dan denk je: “Wéér in galop.”

Duitsland?
Ja, we hebben in Duitsland en Frankrijk gedraaid. Echt geweldig, die mooie natuur!

Hoe trek je dat: acteren en school tegelijk?
Ik had een grote schoolachterstand.
En toen?
Ben ik achter de computer gaan zitten, naar www.scholieren.com, en toen kwam het allemaal goed! Haha, grapje. Ik heb de tweede helft van het jaar best wel hard moeten werken. Maar ik heb het allemaal gehaald!

Is het leuk om Quinten Schram te zijn?
Ja, dat is geweldig.
Want? Ik zit nu net in de fase dat ik heel goed kan breakdancen. Nee grapje. Ik heb gewoon geluk, ik heb in een paar films gespeeld en al mijn cijfers zijn goed, ik ga op vakantie. Wat wil ik nou nog meer?

Waarom moeten we die film zien?
Het is spannend en er zitten schitterende shots in. En omdat mensen moeten realiseren dat ik heel erg veel pijn heb geleden met paardrijden. Ha, nee, ik maak maar een grapje. Het is gewoon een geweldige film.

Quinten in het kort:

Lievelingsmuziek: the Beatles, Queen, Pink Floyd. En breakdance muziek.
Lievelingsfilm: The Truman show
Hobby’s: Breakdance, NIET paardrijden, zelf filmen, monteren
Stopwoordje: In ieder geval niet: potverdriedubbeltjes.
Meest hekel aan: als de computer heel irritant doet, paardrijden, koud hebben. Liefde: Nu nog een beetje niks.
Vreemdste droom: Over tornado’s. En over een kat die naar binnen probeerde te komen door de deur te openen. Maar dat zeg ik nu omdat op dit moment een kat me heel erg raar vanuit de tuin aan staat te kijken.
Levensdoel: Een tornado zien en nog een of andere breakdance truc doen.

De brief voor de koning gaat 16 juli in première. Voor meer informatie: www.debriefvoordekoningdefilm.nl

Gepubliceerd op 10 juli 2008
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!