Interview Maren Stoffels: 'Terwijl ik moest leren, schreef ik Cocktails en Ketchup'

Vijftien was ze toen Maren Stoffels aan haar eerste boek over Sophie begon: Dreadlocks en Lippenstift. Inmiddels zijn er nog drie boeken uit en nu verschijnt alweer haar vijfde boek: Op blote voeten. Over Sam, een meisje dat eruit ziet als een jongen.

20 Jaar en al 5 boeken, hoe doet ze dat?

Je schrijft vanaf je 15e, deed je dit altijd naast school?
"Ik was 9 toen ik begon met het schrijven van kleine verhaaltjes. Vanaf de middelbare school begon ik met echte boeken. In de eerste drie jaar ging dat eigenlijk best makkelijk, ik mocht soms dingen overslaan. Dan hoefde ik bijvoorbeeld een verslag minder te schrijven omdat ik toch al veel las. In de bovenbouw werd dit lastiger, ik moest toen volwassenliteratuur lezen terwijl ik kinderboeken schreef. Mijn eindexamen heb ik op het nippertje gehaald, terwijl ik geschiedenis moest leren, schreef ik aan Cocktails en Ketchup."

Waarom heeft Amber de hoofdrol van Sophie overgenomen en heb je de serie niet vervolgd?
"De eerste twee boeken uit de serie van Sophie schreef ik heel snel. Het schrijven van Cocktails en Ketchup kostte meer moeite. Na het derde boek had ik het ook een beetje gehad met de hoofdpersoon. Het was een moeilijk meisje en sommige lezers vonden haar ook een kreng. Als ik een vierde boek over Sophie had geschreven, moest er ook een vijfde komen en was ik er nooit vanaf gekomen.

"Maarrr, de echte reden dat ik over ben gestapt op Amber is misschien wel dat ik aan de serie begon toen ik 15 was. Ik ben nu twintig, mijn pubertijd is voorbij en daarom is deze serie ook afgesloten. De boeken die ik in die tijd schreef, schreef ik veel makkelijker, ik zat er toen zelf middenin."

Maren krijgt appeltaart met heel veel slagroom: "Oh, lekker, meer slagroom dan appeltaart!"

Hoe reageerden de lezers op Sproetenliefde?
plaatje:2"Ik vond het op het begin wel spannend omdat ik bang was dat de lezers boos zouden worden dat er geen vervolg van Sophie kwam. Maar ik was zeker van het verhaal en mijn schrijfstijl is niet veranderd. Lezers die mijn vorige boeken leuk vonden, vinden Sproetenliefde ook leuk.

"In april komt Op blote voeten uit. Dit boek wordt weer iets heel anders. Het gaat over een wat jongensachtig meisje, dus misschien is dit boek ook iets toegankelijker voor jongens."

Komt er nog eens een echt jongensboek?
"Het lijkt mij erg leuk om een keer een jongensboek te schrijven. Ik heb vroeger gevoetbald en daar zou ik wel een keer iets mee willen doen. Maar het lijkt me erg moeilijk om voor een jongen te schrijven. Wie weet in de toekomst?

Gepubliceerd op 20 maart 2008