Hoe word je een model?

Model zijn, veel meisjes zouden dat wel willen. Stef, 15 jaar, is havo-scholiere en model. Hoe? Met een beetje sport en wat hulp van haar zus.

Stef werd al jong gevraagd als model. "De eerste keer was op de Megafestatie. Er was zo’n vrouw die naar mij toe kwam om te vragen of ik model wilde worden. Maar toen was ik nog maar twaalf ofzo, ik was een beetje jong. Toen heb ik dat niet gedaan."

Gelukkig nam de zus van Stef initiatief: "Mijn zus heeft later foto’s opgestuurd naar Max Models en dat wist ik dus niet. Zelf vond ze het wel grappig (lacht). Ze wilde niet dat ik het zou weten. Zodat wanneer ze me zouden afwijzen, dat het geen teleurstelling zou worden. Maar toen wilden ze me wel."

Opdrachten
"De opdrachten die je krijgt zijn nogal verschillend, meestal voor bladen enzo. Ik heb nog niet echt commerciële dingen voor bijvoorbeeld Dolce & Gabbana gedaan." Wel werd ze gefotografeerd door Erwin Olaf. "Dat was voor een kledingmerk (People Of The Labyrinths, red.). Het was wel kunstzinnig voor hem, maar voornamelijk een commerciële campagne voor de ontwerpers." Ziet ze een toekomst voor zichzelf in grote opdrachten? "Als het zou kunnen wel ja, maar dat moet ik nog even afwachten."

Shoots
"Het leuke is misschien toch wel dat je de hele dag een beetje aandacht krijgt, en dat mensen met je bezig zijn. En het is fijn om mensen te leren kennen. Sommige modellen zijn heel aardig. Ik bel ze niet dagelijks, maar het is wel heel leuk als ik ze dan weer zie bij een volgende shoot."

Van concurrentie is er volgens Stef niet zoveel sprake. "Dat zegt men wel vaak, dat meisjes heel erg 'bitcherig' gaan doen, maar ik heb dat nog niet erg meegemaakt. Hoewel je bij een casting wel eens denkt: 'hm, ik hoop niet dat zij het wordt, ze ziet er wel leuker uit dan ik.' Maar het valt meestal wel mee."

Glitter & glamour
Rond modellen ontstaat al vlug het beeld van glitter & glamour, en rijk zijn. Stef: "Ik ben er nog niet rijk mee geworden. Ik doe het dan ook nog niet zo lang. Als je het heel goed doet in de modellenwereld, kun je er geloof ik wel rijk mee worden ja."

Sport
Als model is het ook belangrijk wat je eet en of je sport. Vooral dat laatste vind Stef vervelend: "Ik heb een hekel aan sport. Ik ga nu wel verplicht - niet van mijn bureau, maar van mezelf - twee keer per week naar de sportschool. Maar ik heb dus echt een hele erge hekel aan sport. Ik geloof dat wel meer mensen dat hebben. Het is echt vreselijk!"

Behalve het sporten is ook vermoeidheid een minder leuke kant: "Soms ben ik wel een beetje moe enzo, en dan zijn ze héél lang met de make-up bezig en de kleding, en dan word je het wel zat."

Tips & trucs
Als je dan toch model wilt worden, hoe kun je dat dan het beste aanpakken? "Je moet het geluk hebben dat men je uiterlijk apart vindt, je moet uitstraling hebben en een goed lichaam. Als je echt model wilt worden, zou ik je foto’s naar een modellenbureau opsturen. En dan vooral je vakantiefoto’s. Die zien er altijd wat appetijtelijker uit, want dan heb je een kleurtje."

"En pas op voor bureaus waar ze geld voor de fotoshoots vragen, want dat heeft nooit zin. Ze moeten geld aan jóu verdienen, en jij moet niet in hun investeren."
Gepubliceerd op