WIN EEN STUDIEBEURS T.W.V. €1.500 MET JE PWS!

Stuur voor 1 februari je profielwerkstuk in naar de Junior Fellowship wedstrijd van het Rijksmuseum. 

 


Meer info

Het raam uit met die tv

Door Nienke

Kort geleden moesten we voor Nederlands een kleine leesautobiografie schrijven. We waren nog maar net begonnen of een van de jongens uit m’n klas gaat naar onze lerares toe, “Mevrouw, ik ben klaar!”. “Nu al? Wat heb je gelezen dan?”. “Oh, een boek voor Engels en twee boeken voor Nederlands. Dat was het wel.” 

Waarom lezen de meeste scholieren zo weinig? Lezen is heus niet alleen voor nerds en aanverwanten.

Je gaat er niet dood aan
Boeken zijn echt hartstikke handig en leuk. Je kunt er veel uit leren, ze zijn overal mee naar toe te nemen (tenzij je aan de echte dikke pillen be-gint), ze zijn er over duizenden verschillende onderwerpen en er zijn aller-lei verschillende soorten. Iedereen zal er wel iets leuks tussen vinden. Sommigen roepen: “Ja maar ik heb geen tijd!” Natuurlijk wel! Zet gewoon die tv is een keertje uit. Ga je heus niet dood aan. En als je dan nog te weinig tijd hebt, plan dan bijvoorbeeld 10 minuutjes in voor je gaat slapen. Dan doe je wat langer over een boek, maar je leest ten minste wel.
Waarom ik hier zo’n punt van maak? Waarom hechten anderen zoveel waarde aan tv kijken? Waar heb je nou meer aan. Weer de 30e herhaling van The Hills kijken of in dezelfde tijd een hoofdstukje uit een boek lezen? En als je regelmatig leest (hoeveelheid maakt niet uit), train je vanzelf je leestempo. Alleen maar handig toch?

Niet ploegen
Bedenk ook eens dat lezen niet alleen bestaat uit het doorploegen van dikke theorieboeken of romans met 500 pagina’s. Er bestaan veel dunnere boek-jes die ook gewoon hartstikke leuk zijn. Oeroeg van Hella S. Haasse (±100 pag) of Joe Speedboot van Tommy Wieringa (±250 pag) bijvoorbeeld.

Gepubliceerd op 16 april 2009